Belić: Vatrogasci Novog Pazara dobili novu opremu i unapredili znanja 1Arhvivska fotografija Foto: Ljiljana Bukvić

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije pri Policijskoj upravi u Novom Pazaru Darko Belić izjavio je danas da su vatrogasno-spasilačke jedinice u tom gradu, Sjenici, Tutinu i Raški u okviru projekta „Budimo pripremljeni“ dobile vrednu opremu i unapredile znanja i veštine

On je na konferenciji za novinare rekao da su u sklopu tog prekograničnog projekta Srbije i Crne Gore značajno podignuti kapaciteti vatrogasno-spasilačkih jedinica u tim gradovima za odbranu od požara i spašavanje na brzim vodama.

„U okviru projekta dobili smo opremu i sproveli velike treninge na Kopaoniku i Nikšiću. Naši vatrogasci pohađali su brojne seminare i radionice, unapredili saradnju sa kolegama iz Crne Gore i razmenili iskustva sa ekspertima Primorsko-goranske županije iz Hrvatske“, kazao je Belić.

On je dodao da je velika pažnja bila usmerena na jačanje svesti mladih i da su održana brojna predavanja u osnovnim i srednjim školama u ovim gradovima o ponašanju u vanrednim situacijama, a da su slične aktivnosti organizovane i za civilno stanovništvo.

„Sve ove aktivnosti značajno su unapredile rad, obučenost i spremnost vatrogasnih jedinica za gašenje požara i spašavanje na brzim vodama, ali i podigle svest kod gradjana o tim temama“, poručio je Belić.

Prekogranični projekat „Budimo pripremljeni“ realizovali su Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Fondacija za razvoj severa Crne Gore (FORS Montenegro), a u saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije Crne Gore.

Ukupna vrednost projekta je oko 430.000 evra, od kojih je preko 359 hiljada iz IPA fondova Evropske unije.

Od dela tog novca, vatrogasno-spasilačke jedinice u Novom Pazaru, Raški, Sjenici i Tutinu dobile su pet terenskih vozila, prenosnih gumenih rezervoara za vodu sa pratećom opremom i termovizijskih kamera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari