Belivuk se potencijalno odao, upitao Lalića o pričama za ćevape iz Ritopeka 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljen glavni pretres grupi Veljka Belivuka, a svedoku-okrivljenom je pitanja počeo da postavlja upravo Belivuk.

U drugom delu današnjeg suđenja okrivljeni Veljko Belivuk upitao je Lalića da li ima saznanja o tome da su nekada u Ritopeku pravljeni ćevapi od žrtava, što je svedok-okrivljeni negirao.

„Da li bi rekao da je neko lažovčina ili idiot kada bi izjavio tako nešto“, aludirao je Belivuk sledećim pitanjem na predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je više puta u javnim nastupima pomenuo „ćevape od ljudskog mesa“.

Lalić je oklevao da odgovori na pomenuto pitanje, te je na kraju istakao da „ne bi to tako rekao“ i uzvratio opaskom.

„Je l’ si ti idiot jer si ovde sve lagao“, rekao je Lalić, a ovaj komentar zasmetao je kako Belivuku, tako i advokatima koji su se pobunili i zatražili novčanu kaznu za Lalića.

Govoreći o ubistvima u Atini, gde su ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović, Belivuka je zanimalo kako je grupa došla do saznanja o njihovom mestu boravka, te zašto su Lalićevi iskazi kontradiktorni.

Lalić je tom prilikom objasnio da je grupa preko službi saznala za njihovo mesto boravka, te da ih je Belivuk potom sam našao, što je i ispričao Laliću.

„Ja ih slučajno sam pronalazim uveče“, rekao je Belivuk nesmotreno, budući da Lalić, kako tvrdi, nije ni jednom pomenuo da se radi o večernjim satima, te da nije znao za taj podatak.

Nakon ovog Belivukovog komentara, okrivljeni Marko Miljković vidno je promenio raspoloženje, a Belivuk je nastavio da postavlja pitanja za nijansu agresivnije.

Tokom glavnog pretresa dovedena je u pitanje i Lalićeva seksualnost, te ga je okrivljeni Belivuk upitao da li je homoseksualac, referišući na raniju Lalićevu šaljivu izjavu dok ga je ispitivao Marko Miljković, što je izazvalo raspravu između svedoka-okrivljenog i Belivuka.

I tokom današnjeg pretresa, kao jedna od tema nametnulo se učešće i odnosni advokata Dejana Lazarevića, koji je uhapšen prošle godine, prema kriminalnoj grupi Veljka Belivuka.

Kako je Lalić istakao, Lazarević je upozorio Belivuka i Miljkovića da se sprema pretres i hapšenja na 30 lokacija, što prema rečima svedoka-okrivljenog, najistaknutiji članove grupe nisu ozbiljno shvatili.

Kako je naveo Lalić, odgovarajući na pitanje Belivuka zašto bi sklanjali opremu sa stadiona, a ne sav inkriminišući materijal iz Ritopeka, konkretno mašinu za mlevenje mesa i veliku količinu oružja, svedok-okrivljeni je istakao da se seća kako je Belivuk mislio da je kuća u Ritopeku „ispod radara“.

Belivuk je pitao i kakve veze je Lazarević imao sa pripremom atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uz opasku da su ga i Lalić i „neki političari“ predstavili kao „kriminalnog master majnda“.

Ranije danas Belivuk je Srđana Lalića tokom unakrsnog ispitivanja dva puta upitao da li je ikada sa njim bio na nekom političkom skupu, upozoravajući ga da je „jedan političar“ tokom prethodnih dana naglasio da Lalić ne sme da laže, aludirajući na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu nedavnu izjavu.

Lalić je rekao da nije siguran, te da ne bi mogao potvrdno da odgovori.

Belivuk je tada istakao da je Lalić sa njim iz tržnog centra Ušće i sa još dvesta ili trista ljudi otišao ka SIV-u, gde su se videli sa određenom osobom čije ime Belivuk nije želeo da pominje.

Potom su se uputili na protestni skup kod, kako je nedefinisano rekao, skupštine, gde su im prišli ministar prosvete Branko Ružić i ministar za zaštitu životne sredine, ili kako je Belivuk to rekao „ministar za neku ekologiju“, Goran Trivan.

Belivuk je Lalića pitao i o razlozima koje je naveo kao motiv za potpisivanje sporazuma sa tužilaštvom.

Lalić je istakao kao razlog odnose u samom kavačkom klanu, kao i druge, privatne razloge.

„Mnogo ih je, ne želim da mi Miljković kroji odbranu“, naveo je Lalić.

U više navrata tokom unakrsnog ispitivanja došlo je do vidnih tenzija, a naročito kada se govorilo o tome ko je zapravo vođa klana.

Belivuk je Lalića besno upitao ko je vođa klana, na šta mu je svedok-okrivljeni odgovorio da bi morao da se zapita.

„Mogao bi da se zapitaš zašto smo ovde. Miljković vodi odbranu, a ne advokati“, rekao je Lalić.

Veljko Belivuk je Lalića upitao i zašto je krio od svoje advokatice da planira da potpiše sporazum sa tužilaštvom, na šta je Lalić odgovorio da se radilo o bezbednosti.

Kako je istakao, štitio ju je od potencijalnih pritisaka od strane kavačkog klana, što je Belivuk propratio opaskom da mu se ne čini da joj išta fali.

Na samom početku današnjeg pretresa, okrivljeni Marko Miljković zatražio je reč, a potom sudskom veću predočio da postoji predlog advokata odbrane da se zatraži izuzeće predsedavajuće Vinke Berahe.

Kako je istakao, njih je na takav predlog navelo to što sumnjaju da se svedoku okrivljenom Laliću dopuštaju iznošenja saznanja koja je pročitao u medijima, te da nije jasno kako su mediji došli do pisane izjave svedoka-okrivljenog.

On je na kraju naglasio da su ipak odustali od ovog predloga.

„Mi ne bismo to da odugovlačimo“, rekao je Miljković aludirajući na samo suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari