Beljanski: Nisu mi pisali pesmice, već zapalili automobil i pretili streljanjem 1foto Medija centar

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski izjavio je danas, povodom pretnji koje dobija i slučaja paljenja njegovog automobila ispred porodične kuće u Novom Sadu, da mu pojedini advokati „nisu pisali pesmice“, već su mu pretili da će mu zapaliti automobil i da će ga streljati.

„Povodom izjava pojedinih advokata u pojedinim medijima da je advokatu iz Beograda Čedomiru Kokanoviću određen pritvor jer mu se na teret stavlja to što je ‘objavljivao stikere na advokatskim Viber grupama i pisao pesme na Tviteru’, želim da podsetim da mi nisu ‘pisali pesmice’ već su mi pretili da će mi zapaliti automobil (što se i desilo), i da će me streljati“, istakao je Beljanski u saopštenju.

Advokat Ivan Ninić naveo je društevnoj mreži Iks da je beogradskom advokatu Čedomiru Kokanoviću sud u Novom Sadu odredio pritvor od 30 dana, kako ne bi ponovio krivično delo, na šta je Ninić napisao da je sud tako odlučio jer je Kokanović „objavljivao stikere na advokatskim Viber grupama i pisao pesme na Tviteru“.

Kokanović je pritvoren zbog sumnje da je počinio dva dela na štetu Vladimira Beljanskog, krivična dela proganjanje i ometanje pravde. Beljanski je nedavno prijavio Kokanovića da mu preti ubistvom.

U današnjem saopštenju Beljanski podseća da mu je tokom noći 4. januara zapaljen automobil ispred moje porodične kuće u Novom Sadu, a neposredni izvršioci, za koje kaže da ih ne poznaje, niti je ikada čuo za njih, su uhapšeni i nalaze se u pritvoru.

“Brzom reakcijom vatrogasaca sprečeno je da se plamen ne proširi na drveće i kuću. Pre paljenja mog automobila je Čedomir Kokanović na društvenim mrežama objavio fotografiju mog automobila na kojoj se vide i registarske oznake i napravio montažu da je auto zapaljen i da gori. Nakon požara, objavio je fotografiju izgorelog automobila i napisao da kolege nisu zadovoljne i da treba da bude i krvi. Takođe, objavio je da me treba vezati ispred suda i bičevati, da ulicom Sutjeskom u kojoj se nalazi sud treba da poteče krv kao i niz drugih još gorih i vulgarnih pretnji. Pre nekoliko dana objavio je na društvenim mrežama novu fotomontažu na kojoj je fotografija automobila u plamenu koji sam pozajmio od prijatelja i koji vozim odnedavno. Ispod fotomontaže zapaljenog automobila je napisao „IDEMO DALJE!“. Iz ovoga mogu da zaključim da me je Kokanović pratio, fotografisao i nastavio otvoreno da preti”, naveo je Beljanski.

Podsetio je da je bio zapaljen i automobil ranijeg predsednika Advokatske komore Vojvodine Srđana Sikimića, da je bačena bomba na porodičnu kuću disciplinskog tužioca AKV Miroslava Đorđevića u Zrenjaninu i da je zapaljen automobil disciplinskog sudije AKV Dragana Konjevića iz Sombora.

“Ovi slučajevi, kao i paljenje mog automobila su najverovatnije povezani, o čemu sam detaljno obavestio policiju i tužilaštvo. Kokanović je veoma blizak sa licima za koje postoje snažne indicije da su povezani sa svim ovim slučajevima, a koji su i meni lično upućivali pretnje. Protiv njega su krivične prijave podnele i druge kolege čiju je bezbednost ugrožavao i proganjao ih”, ističe Beljanski.

Smatra da policija i tužilaštvo u daljoj istrazi treba da utvrde vezu između javnog pozivanja na vršenje krivičnih dela, naručilaca i neposrednih izvršilaca.

“Po mom uverenju takva veza je već očigledna. Možda treba dodati da se Kokanović pojavio i kao branilac okrivljenih za paljenje mog automobila, a da advokat koji sada njega brani brani i neposredne izvršioce paljenja”, dodaje Beljanski.

Kako kaže, uz sve navedeno, Kokanović objavljivao njegove fotografije i natpise u kojima je pozivao na ubistvo streljanjem i vešanjem, zbog čega Beljanski u poslednje četiri godine „gotovo svakodnevno“ prima vulgarne uvrede i pretnje.

„Iz medija sam saznao da je lišen slobode i da mu je određen pritvor. Pretpostavljam da je razlog za određivanje pritvora opasnost da će ponoviti krivično delo ili izvršiti krivično delo kojim preti, što smatram opravdanim. Poslednja objava je fotomontaža na kojoj smo streljani ja i još jedna koleginica. Očekujem da će dalja istraga dati adekvatne rezultate i da pozivanje na nasilje i samo nasilje neće biti nekažnjeni niti prihvaćeni kao dozvoljena društvena pojava”, zaključuje predsednik Advokatske komore Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari