Beograd i Priština u Briselu ipak bez dogovora, pregovori se nastavljaju, ne zna se kad 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Delegacija Beograda završila je razgovore sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, i napustila zgradu Evropske službe za spoljne poslove, bez izjava za novinare. Kako N1 nezvanično saznaje, večeras ipak nije postignut finalni dogovor Beograda i Prištine o rešenju krize na administrativnim prelazima na severu Kosova.

Razgovori će biti nastavljeni, ali još nije poznato kada. Iz delegacije Srbije nije bilo izjava posle sastanka sa posrednikom EU Miroslavom Lajkakom, javlja N1.

Ranije danas javljeno je da su delegacije Beograda i Prištine postigle su u Briselu načelan dogovor o rešenju krize na administrativnim prelazima na severu Kosova.

Kako je novinarima u Briselu rekao glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, dogovor je postignut u tri tačke.Kako je objasnio Bisljimi, sporazum predviđa da i srpska i kosovska strana od iduće nedelje koriste nalepnice, umesto da skidaju registarske tablice.

Prva tačka predviđa da se na administrativnim prelazima više neće skidati tablice, niti će se izdavati probne tablice, i ta mera bi trebalo da počne da se primenjuje u ponedeljak.

Druga tačka predviđa formiranje radnih grupa za trajno rešenje pitanja slobode kretanja, u roku od šest meseci.

Treća tačka predviđa povlačenje ROSU, kako bi na njihovo mesto došao Kfor. Priština povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije uslovljava uklanjanjem barikada koje su postavili predstavnici Srba, precizirao je Bisljimi.

„Prema ovom sporazumu, u subotu će KFOR biti raspoređen na punktovima, a nakon nekoliko sati zanemiće jedinice specijalne policijske jedinice, koje će, paralelno sa barikadama, napustiti granične prelaze“, rekao je predstavnik Prištine.

Bisljimi je istakao da je reč o nacrtu dogovora, i da se čeka samo još pristanak srpske strane. Kako je naveo, jedina tačka na koju delegacija Beograda nije dala saglasnost, pre nego što se sporazum proglasi konačnom, odnosi na automobile sa KM tablicama.

Inače, delegacije Beograda i Prištine danas u Briselu ni u jednom trenutku nisu bile za istim pregovaračkim stolom, već su imale samo bilateralne sastanke sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

„Imali smo nekoliko sastanaka, svi su bili bilateralni, sa gospodinom Lajčakom, koji je zatim posredovao između strana. Naš cilj je bio jasan – da postignemo deeskalaciju i održimo reciprocitet sa registarskim tablicama. Do sada smo došli do konačnog nacrta, koji je gotovo u potpunosti usaglašen. Konačan dogovor je samo na srpskoj strani“, kazao je Bisljimi.

Sastanak delegacije Beograda sa Lajčakom je u toku.

Mediji u Srbiji prenose vest o dogovoru, uz napomenu da razgovori sa delegacijom Srbije još traju i da je spona nalepnica.

Portparol EU Peter Stano oglasio se u međuvremenu na Tviteru, ističući da pregovori Beograda i Prištine nisu još završeni.

„Pregovori se nastavljaju kako bi se našlo rešenje za trenutnu krizu na severu Kosova“, naveo je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari