Beograđani se opraštaju od Mateja Periša, misi prisustvovao i patrijarh Porfirije 1foto Miroslav Dragojević Danas

Telo Splićanina Mateja Periša izloženo je danas u crkvi Sv. Ante u Bregalničkoj ulici od 15.00 sati, odakle će biti ispraćeno za Split gde će biti sahranjen.

Nakon održanog ispraćaja u crkvi, kovčeg je iznet ispred u dvorište, gde je misu držao beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, a pridružio mu se i patrijarh SPC Porfirije.

Ispraćaj je predvodio beogradski nadbiskup, a prisustvovali su porodica i prijatelji. Bio je prisusan i Matejev otac Nenad Periš, kome su naši brojni sugrađani izrazili saučešče.

On se zahvalio Beograđanima, pripadnicima MUP-a, sveštenicima Katoličke crkve i SPC, i svima koji su bili uz njegovu porodicu proteklih 139 dana koliko je potraga trajala, ali i „svakom čoveku u Beogradu bez obzira da li je vernik ili ne“.

– Došlo je do kraja, odlazim sa svojim sinom kući, okrećem novu stranu koja će biti ispisana Beogradu. Posle ovoga mislim da ću biti mnogo bolji čovek. Mislim da božiji poziv ima dublje značenje. Još jednom hvala i oprostite na zamolbi da se suzdržite od snimanja – poručio je Periš.

– Došle smo da ispratimo dečka i da izrazimo saučešće njegovom ocu. Nismo u srodstvu, ali doživljavamo ga kao našeg. Tuga za mladim čovekom dovela nas je ovde – rekle su nam Mila, i Duška koja je profesorka gimnazije u penziji.

Stanislav Hočevar je naglasio da su Beogradska nadbiskupija, kao i svi vernici, pratili sve što se događa oko Mateja kada je u Beogradu nestao. –

– Prva zajednička molitva za njega bila je u ovom svetištu. Iznenađen sam da je on pronađen baš 18. maja kada grad Spit slavi svog mučenika Feliksa iz vremena Dioklecijana. Sveci su nam pomogli da se nađe naš dragi Matej – rekao je za medije Hočevar.

– Došle smo da ispratimo dečka i da izrazimo saučešće njegovom ocu. Nismo u srodstvu, ali doživljavamo ga kao našeg. Tuga za mladim čovekom dovela nas je ovde – rekle su nam Mila, i Duška koja je profesorka gimnazije u penziji.

Obe su videle Nenada Periša, Matejevog oca, i kako kažu, stegle mu ruku i poručile da nije sam.

Slično su nam rekli i drugi Beograđani koji su došli da Mateju kažu poslednje zbogom.

„Podsetimo da se Mateju izgubio svaki trag u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine kod Beton hale u Beogradu, a juče ujutro je pronađeno njegovo telo i izvučeno iz Dunava kod Ade Huje. Potraga je trajala nekoliko meseci, a za to vreme više puta su se predstavnici Katoličke crkve i predstavnici Srpske pravoslavne crkve zajedno molili za njegov pronalazak“, saopštila je juče Beogradska nadbiskupija.

Obdukcija je pokazala da je smrt Periša bila nenasilna i da je nastupila utapanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari