Beogradski advokat tužio komoru zbog obustave rada 1Foto: Advokatska komora Beograda

Ocena uspešnosti obustave rada advokata u Beogradu u dobroj meri zavisi od ugla posmatranja.

Grupa advokata koja podržava obustavu, ističe da je pravosuđe u Beogradu paralisano i da je samo pitanje vremena pre nego što če se obustava proširiti na celu zemlju. S druge strane, oni koji su protiv obustave tvrde da je ona sprovedena na nezakonit način u periodu godine kada generalno ima mnogo manje posla u sudovima.

O zakonitosti odluke da se obustavi rad u Beogradu odlučivaće Viši sud u Beogradu. Naime, prvog dana obustave advokat Aleksandar Cvejić podneo je tužbu protiv Advokatske komore Beograda tražeći da se odluka skupštine o obustavi proglasio ništavom. On je takođe tražio da sud hitno donese privremenu meru i suspenduje pravno dejstvo odluke o obustavi.

“Privremena mera je neophodna jer postoji realna opasnost za osujećenje i znatno otežano funkcionisanje pravosuđa na teritoriji grada Beograda i ugrožavanje Ustavom garantovanih ljudskih prava”, između ostalog stoji u tužbi uz nabrajanje svih razloga zbog kojih je odluka o obustavi donesena mimo zakona.

Aleksandar Cvejić ističe da je on učininio sve što je u njegovoj moći i preduzeo pravne korake prema jednoj odluci koja se, kako navodi, krši sa zakonom, logikom i normalnošću.

– Oni su organizovani obustavu u periodu kada u sudovima gotovo da i nema posla. Oni nisu time državi naneli štetu, već advokaturi i građanima. Pritom, njihova obustava se ne poštuje, sve radi potpuno normalno. Doneli su nesprovodivu odluku čime seku granu na kojoj sede i još skaču po njoj, navodi Cvejić.

Njegovu tužbu sud je primio i poslao tuženoj strani, Advokatskoj komori Beograda na odgovor. Sarah El Sarag, članica Upravnog odbora AKB-a za Danas napominje da Cvejićeva tužba obiluje napravilnostima i da će odgovor biti poslat nakon sednice Upravnog odbora.

– Da nije podneta tužba ne bismo ni znali koliko efikasno sudstvo imamo. Da se ovakve tužbe pošalju na izjašnjenje obično se čeka između par nedelja i par meseci, a u ovom slučaju sudu je trabalo tri dana, ističe El Sarag dodajući da samo podnošenje ove tužbe predstavlja kršenje odluke o obustavi, imajući u vidu da je Cvejić, član AKB-a, tužbu podneo 24. decembra, prvog dana kada je odluka stupila na snagu.

I dok se čeka odluka suda o obustavi, Beograd je prestao da bude jedina komora u kojoj advokati ne rade. Nedavno je skupština Advokatske komore Šapca izglasala vrlo sličnu odluku. Uz razloge zbog kojih beogradske kolege protestuju, dodata su još dva – hapšenje odgovornih za napad na građane koji su blokirali saobraćajnice i onih koji su napravili i distribuirali “poternice” za građanima Šapca.

Ova odluka je za advokata Cvejića zbog dodatnih razloga “još nelogičnija” od one koju je donela beogradska skupština.

– Oni traže pritvor za odgovorne za napad, ali istovremeno zabranjuju svojim članovima da priđu ili se zadrže u policiji ili sudu. Ovde je po sredi to da jedne grupa advokata koja ima lični interes u bankarskim sporovima ide po Srbiji i uzbunjuje ljude koji ne znaju ni zašto se bude, ističe Cvejić.

El Sarag, s druge strane, naglašava da primer Šapca pokazuje da većina advokata u Srbiji smatra da je obustava ispravan put. Kako dodaje, o obustavi će se narednih dana izjašnjavati advokatske komore Zaječara i Niša, kao i da pojedini ogranci u okviru Advokatske komore Vojvodine prikupljaju potpise za održavanje sednice skupštine.

Podsetimo, skupština Advokatske komore Beograda stupila je u obustavu rada tražeći povlačenje Nacrta izmena zakona o parničnom postupku iz javne rasprave, ukidanje dopune stava VKS-a koji se odnosi na troškove obrade kredita i zamrzavanje poreske obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari