Beogradski advokati podržali demonstrante Ekološkog ustanka 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Beogradski advokati su podržali danas demonstrante Ekološkog ustanka i najavili da će im se pridružiti u današnjoj jednočasovnoj blokadi autoputa zakazanoj za 14 časova.

Advokat Miroslav Živković je na protestu advokata danas u podne na Andrićevom vencu poručio da su se okupili da bi pružili profesionalnu podršku demonstrantima ukoliko dođe do represije ili drugih vidova maltretiranja, ali i da podrže građane koji se bune protiv rudnika koje kopaju kompanije Dandi i Rio Tinto.

„Neki zahtevi jesu ispunjeni, ali mi ne smemo da odustanemo dok se problem ne reši, dakle dok se ne spreči iskopavanje litijuma u Srbiji, što treba da bude glavni zahtev“, istakao je Živković i dodao da dok se to ne spreči nema odustajanja.

On je poručio da je inicijativa Kreni-promeni imala dogovor konkretno za dva zakona koji su sada povučeni, ali da je to samo jedna od organizacija koje su korganizatori ekoloških protesta.

„Mi kao advokati imamo pored toga problem i sa vrhovnim kasacionim sudom i bankarskom pljačkom“, napomenuo je Živković spominjući i sporni Zakon o referendumu.

Prvobitni zahtevi inicijative Kreni-promeni koja se našla na čelu protesta i blokada puteva prethodna dva vikenda bili su povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmena Zakona o referendumu, nakon čega je trebalo demonstranti da prekinu blokadu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u sredu obraćajući se medijima rekao da će oba uslova demonstranata biti ispunjena.

Predstavnik inicijative Kreni-promeni Savo Manojlović poručio je u petak da će održati reč i obustaviti blokadu, dok su druge organizacije najavile ponovno okupljanje do „konačnog rešenja“ situacije sa Rio Tintom i iskopavanjem litijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari