Beogradski postupak protiv Belivuka prioritet u odnosu na podgorički 1Veljko Belivuk Foto: Starsport

Neposredno nakon što je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv grupe Veljka Belivuka, podgoričkom Specijalnom državnom tužilaštvu je stigla krivična prijava slične sadržine.

Crnogorska policija je protiv Belivuka, Marka Miljkovića i još dva lica, J.N. i Ž.R, podnela krivičnu prijavu sumnjičići ih za dva ubistva počinjena u oktobru 2020. godine u Crnoj Gori. Krivičnom prijavom oni se sumnjiče i za krivično delo organizovanja kriminalne grupe sa ciljem vršenja krivičnih dela.

Advokat Borivoje Borović, koji radi i u Srbiji i u Crnoj Gori ističe da će beogradski sudski postupak svakako imati prioritet u odnosu na eventualni postupak u Podgorici.

– Trenutno je moguće nekoliko scenaria. Pod pretpostavkom da crnogorsko tužilaštvo podigne optužnicu, sud može da donese odluku da se Belivuku i Miljkoviću sudi u odsustvu, a da se istovremeno sudi ostalim članovima grupe, koji su dostupni organima gonjenja. Međutim, takav postupak nema mnogo značaja za Belivuka i Miljkovića, pošto oni, u slučaju da ikada budu dostupni crnogorskom tužilaštvu, mogu da zahtevaju ponavljanje sudskog postupka, navodi Borović.

Druga opcija je, navodi on, da se krivična istraga u Crnoj Gori stopira do momenta kada Belivuk i Miljković mogu da budu izručeni.

– Međutim, oni mogu da budu izručeni isključivo ukoliko imaju dvojno državljanstvo. Imajući sve to u vidu, svakako da će beogradski proces imati prioritet u odnosu na podgorički, ističe Borović.

Krivična prijava crnogorske policije odnosi se na dva ubistva iz oktobra 2020. godine u Baru, kao i na osnivanje kriminalne organizacije.

„Djelovanje kriminalne organizacije je planirano na duže vrijeme uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole i discipline, a svaki član kriminalne organizacije je imao unaprijed određen zadatak i ulogu. U djelovanju kriminalne organizacije planirana je primjena zastrašivanja i nasilja. Organizatori su lično ili preko drugih članova organizacije vrbovali lica za članove kriminalne organizacije, pa su pored za sada NN lica, članstvo u kriminalnoj organizaciji prihvatili M.M., J.N. i Ž.R.“, saopšteno je iz podgoričkog specijalnog tužilaštva.

Detalji o ubistvima koja su grupi krivičnom prijavom stavljeni na teret mogli su da se pročitaju u optužnici beogradskog Tužilaštva za organizovani kriminal, pošto je o tome govorio okrivljeni Bojan Hrvatin.

Kako su preneli mediji, Hrvatin je tužilaštvu rekao da su Belivuk i Miljković oteli Mileta Radulovića, zvanog Kapetan koji je sarađivao sa rivalskim škaljarskim klanom.

Oni su prilikom otmice ubili Damira Hodžića i Adisa Spahića. Potom su koristeći Radulovićev telefon namamili njegovog saradnika Lazara Vukićevića u kuću u Ritopeku, gde su ga Belivukovi ljudi mučili i ubili.

Prema svedočenju Hrvatina, Marko Miljković se dopisivao sa Vukićevićem koristeći Radulovićev telefon, lažno se predstavljajući kao on.

On mu je i posao fotografiju Veljka Belivuka, rekavši da su ga oteli i da ga drže u kući u Ritopeku.

Slično je pokušano i sa drugim članom škaljarskog klana Aleksandrom Šarcem, ali on nije naseo na prevaru.

Šarac je, međutim, nedugo nakon toga ubijen na parkingu tržnog centra Ušće. Radulovićevo ime se ne navodi u krivičnoj prijavi podgoričke policije, iako se on od kraja prošle godine vodi kao nestao.

Pored ubistva Lazara Vukićevića, beogradska optužnica tereti grupu za još četiri teška ubistva, kao i niz drugih krivičnih dela.

Grupa je u razmaku od nekoliko meseci, prema tvrdnjama optužnice, ubila Aleksandra Gligorijevića, Zdravka Radojevića, Gorana Veličkovića i Milana Ljepoju.

Sud je prvostepeno potvrdio optužnicu, nakon čega se čeka odluka ili njeno pravosnažno potvrđivanje ili vraćanje na doradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari