Beogradski univerzitet sutra obeležava Dan zadužbinara 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Na Univerzitetu u Beogradu sutra će biti obeležen Dan zadužbinara, a studentima i zaposlenim na UB biće uručene nagrade i stipendije iz prihoda zadužbina i fondacija.

Dan zadužbinara obeležava se u čast najvećeg dobrotvora Univerziteta u Beogradu Luke Ćelovića Trebinjca, koji je svu svoju nepokretnu i pokretnu imovinu darovao Univerzitetu.

Ustanovljen je odlukom Saveta UB 28. februara 2018. godine, sa ciljem da se izrazi zahvalnost i poštovanje dobročiniteljima koji su Univerzitetu zaveštali svoju imovinu ili darovali značajnu donaciju.

Istom odlukom ustanovljena je dodela plakete Luka Ćelović Trebinjac i dodela zahvalnica.

Plaketa se dodeljuje pojedincu ili pravnom licu za poseban doprinos negovanju i razvoju zadužbinarstva.

Zahvalnice se uručuju fizičkim i pravnim licima za uspešnu saradnju, podršku u razvoju ideje zadužbinarstva, kao i za doprinos u ispunjenju ciljeva zadužbina i fondacija.

Na svečanosti će biti dodeljene i nagrade Veselina Lučića za najbolje naučno i književno delo nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu, nagrade Zadužbine Đoke Vlajkovića mladim naučnim radnicima UB, stipendije, novčane nagrade, kao i materijalna pomoć studentima  za školsku 2020/2021. godinu.

U školskoj 2020/2021 godini, Stručna služba Univerziteta, realizovala je ukupno 16 konkursa za dodelu stipendija, nagrada i materijalne pomoći.

Zadužbine i fondacije obezbedile su sredstva u ukupnom iznosu od oko 10,3 miliona dinara za ostvarenje svojih ciljeva, od čega je za studente izdvojeno oko 7,3 miliona dinara, za naučne radnike Univerziteta oko 2,7 miliona, a za promovisanje zadužbinarstva oko 300.000 dinara.

Dodeljeno je 67 stipendija ukupne vrednosti 6,6 miliona dinara, 12 nagrada za najbolje studentske radove u ukupnom iznosu od 376.000 dinara, za učešće u troškovima školarine za četiri studenta izdvojeno je 136.000 dinara, a za pet finansijskih podrški za stručno i naučno usavršavanje 170.000. dinara, saopštio je Univerzitet u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari