Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Albaniji koji su održani u nedelju pokazuju da je opoziciona koalicija pod rukovodstvom socijalista u blagom vođstvu. Iako se zvanični rezultati očekuju danas, strane agencije su juče izvestile da cifre nakon deset odsto prebrojanih glasova u većini regiona pokazuju da je levičarska koalicija „Renesansa“ u prednosti.

Lider socijalista Edi Rama, nekadašnji gradonačelnik Tirane, nada se da će prekinuti političku dominaciju aktuelnog premijera Salija Beriše koja traje od svrgavanja komunističke vlade 1991. Na izborima se za više od 140 poslaničkih mesta borilo više od 6.900 kandidata iz 66 političkih partija. Prema preliminarnim procenama Centralne izborne komisije, na osmoj izbornoj utakmici od pada komunizma zabeležena je izlaznost od 53 odsto od oko 3,3 miliona registrovanih birača.

Rama i Beriša su u nedelju uveče tvrdili da su odneli izbornu pobedu, a izbornu utakmicu obeležila je pucnjava u gradu Lač na severu zemlje u kojoj je ubijen opozicioni aktivista, dok je poslanički kandidat Berišinih vladajućih demokrata ranjen. Naime, posle verbalnog sukoba, Đon Đoni (53) je ubijen u razmeni vatre s kandidatom vladajuće Demokratske partije Mhilom Fufijem, koji je zadobio teške rane, te je prebačen u bolnicu u Tirani, izvestile su agencije. Kako se navodi, u pucnjavi je ranjen i Fufijev rođak.

Incident je izazvao osudu EU. „Nasilje jednostavno nije prihvatljivo“, rekao je Etore Sekvi, ambasador EU u Tirani. Evropska unija je saopštila da izbori „predstavljaju veoma važan test za demokratske institucije u zemlji, kao i njen napredak ka evropskim integracijama“. Beriša traži treći mandat, ali njegovu izbornu kampanju obeležili su navodi o lažiranju glasova, što podstiče strahove od političke nestabilnosti. Zbog spora između dve rivalske koalicije, Centralna izborna komisija umesto sedam ima samo četiri člana, a zakonski minimum je pet.

Još od pada komunizma izbore u Albaniji, jednoj od najsiromašnijih zemalja u Evropi, remetilo je nasilje i navodi o krađi glasova. Nakon što su u nedelju uveče zatvorena biračka mesta, Beriša je izjavio da je „uveren u veliku pobedu“. Rama je, međutim, tvrdio da je „pobedu odnela Renesansa“. U toku izborne kampanje oba političara su obećala otvaranje novih radnih mesta, ekonomski razvoj i poresku reformu. Takođe su obojica proevropski orijentisani. Na izborima je bilo angažovano oko 400 međunarodnih i više od 8.000 albanskih posmatrača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari