Italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je da ne želi da ta država postane multietnička i da će biti nastavljena primena nedavno usvojenih pravila o vraćanju brodova s imigrantima i ljudima koji traže azil u Severnu Afriku. Prema Berluskonijevom mišljenju, prethodne levičarske vlade otvorile su vrata „imigrantima koji krišom dolaze iz drugih država, u želji da Italija postane multietnička država“.

Iako Berluskonijeve pristalice smatraju da je premijer na taj način uspeo da umiri javnost koja gaji zabrinutost zbog sve većeg broja imigranata iz istočne Evrope i Afrike, levičari su osudili njegovu retoriku. „U pravu ste, premijeru, naša vizija Italije razlikuje se od one koju vi imate, budući da mi želimo multietničko, pluralističko i slobodno društvo“, izjavila je Đovana Melandri iz Demokratske stranke. Ona smatra da bi u takvoj državi bile negovane vrednosti poput iskrenosti i poštenja, dok bi boja kože, rasa ili vera bile nebitne.

Italija je od početka primene novih oštrih pravila o imigrantima vratila šest brodova sa najmanje 1.500 imigranata koji su pokušavali da stignu do ostrva Lampeduze, na krajnjem jugu države. Pripadnici italijanske obalske straže i mornarice vratili su brodove u Libiju, najpopularniju polaznu tačku za imigrante koji žele da krišom stignu u Evropu. U prošlosti, Italija je prihvatala imigrante i upućivala ih u policijske stanice na identifikaciju, a potom su nadležne službe donosile odluku da li će im biti odobren azil ili neki drugi vid zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari