Ohrabren novim anketama koje pokazuju da je njegova koalicija desnog centra u vođstvu, bivši premijer Italije Silvijo Berluskoni rekao je juče da građani ponovo moraju da izađu na birališta ukoliko levica, koju predvodi Demokratska partija Pjer Luiđi Bersanija, ne formira novu vladu sa njim, piše Rojters, a prenose svetske agencije.

Rezultati anketa pokazuju da bi, ako dođe do novih parlamentarnih izbora, Bresanijev blok mogao da „padne” na drugo mesto, iza Berluskonijeve koalicije. I gradonačelnik Firence i funkcioner DP Mateo Renci poručio je Bersaniju da dogovori koaliciju sa Berluskonijem ili da zahteva nove izbore.

„Ne možemo da se zaustavimo ovde i čekamo da Bersani dobije podršku. Moramo da uradimo nešto, dobijemo vladu koju je formirao predsednik, veliku koaliciju ili ćemo ponovo na izbore”, rekao je Renci za italijanski list „Republika”.

Bersani je još pre sedam dana izvestio predsednika Italije Đorđa Napolitana da njegovi napori oko formiranja vlade nisu uspeli. Bersani, čija stranka pripada korpusu levog centra, rekao je novinarima da su bili „neprihvatljivi” pojedini uslovi stranaka sa kojima je razgovarao o formiranju vladajuće koalicije.

Nakon toga italijanski predsednik, koji je izjavio da neće podneti ostavku i da će do kraja mandata, koji ističe u maju, biti na čelu Italije, formirao je dve radne grupe koje bi trebale da pronađu rešenje za izlazak iz krize prouzrokovane izbornim rezultatima, odnosno da utvrde zajednički program koji bi pomogao u stvaranju vlade. Prva grupa ima zadatak da pripremi hitne institucionalne reforme, a druga da predloži mere za izlazak iz ekonomske krize.

Inače, Bersani je rekao da su bili „neprihvatljivi” pojedini uslovi stranaka sa kojima je razgovarao o formiranju vladajuće koalicije. Neuspeh Bersanija da sastavi vladu otvara vrata mogućnosti stvaranja tehničke vlade sa ograničenom misijom, a to je obavljanje hitnih zadataka radi zaštite italijanske ekonomije. Bersani je odmah posle izbora počeo pregovore s potencijalnim partnerima, međutim, perspektivni kandidat, populistički Pokret „Pet zvezda” koji kontrira italijanskom establišmentu, neće da podrži ni Bersanija, niti neku drugu političku stranku.

S druge strane, Bersani, čija je partija osvojila najviše glasova u donjem domu parlamenta, ali ne i u Senatu, isključio je mogućnost saveza sa Berluskonijem i njegovom koalicijom desnog centra. DP ima najveću teškoću da nađe saveznike u Senatu, i već nedeljama pokušava da pridobije podršku Pokreta pet zvezdica, koji je na izborima bio treći, iza desnice koju predvodi Berluskoni.

Osim što je neizvesno formiranje nove vlade, vlasti u Rimu moraju da se suoče i sa još jednim problemom – predsednik Italije, bivši komunista Đorđo Napolitano, koji igra ključnu ulogu u periodu političke krize u zemlji, napustiće tu funkciju sredinom maja, jer mu ističe mandat. Napolitano je pod pritiskom da produži svoj mandat, što je već nekoliko puta odbacio, navodeći da sa 88 godina „prekovremeni rad nije dozvoljen”.

Sedmogodišnji mandat Đorđa Napolitana završava se za manje od dva meseca, što znači da novi, podeljeni parlament mora da do sredine aprila izabere njegovog naslednika. Napolitano je protiv vanrednih parlamentarnih izbora, koji verovatno ništa ne bi doneli, već bi samo pogoršali situaciju. Inače, Napolitano je rekao da bi voleo da vidi äveliku koalicijuô levog i desnog centra, priznajući da ipak postoje velike prepreke na tom putu.

Biznismeni optimistični

Politička kriza praćena je i ekonomskim problemima, jer Italija ima javni dug od 2.000 milijardi evra i rekordnu stopu nezaposlenosti, posebno među mladima. Ipak, Asocijacija italijanskih biznismena je pri stavu da će zemlja uspeti da se oporavi i prevlada ekonomsku krizu u narednih šest meseci, ali će taj period biti najteži u posljednjih 50 godina. Italijanski poduzetnici su ubeđeni da bi ekonomija trebala proći kroz „šok terapiju“ – smanjiti poreze i isplatiti dugovanja privatnim sektoru, prenose pojedini mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari