Besim Hoti: Istražni organi da rade bez pritiska 1Foto:Fonet/Ap

– Zamenik komandanta KPS u Severnoj Mitrovici Besim Hoti potvrdio je za naš list da je u ovom delu grada kamenovana kuća porodice Cvetnić u kojoj nedaleko od sedišta Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ živi tašta nedavno ubijenog lidera SDP Olivera Ivanovića.

Hoti objašnjava da je KPS obaveštena dan posle incidenta i da je kamen bačen na prozor iz dvorišta, a ne sa glavne ulice, na kojoj patrolira policija. Prema njegovim rečima, Ivanovićeva porodica nije tražila posebno obezbeđenje, za koje je inače potrebno odobrenje nadležnih organa u Prištini.

– Nevezano od ubistva Olivera Ivanovića, koje je izazvalo emotivne tenzije i pritiske, situacija na terenu je mirna i nema vanrednih događaja. Što se tiče istrage Ivanovićevog ubistva, mogu samo da kažem da je ona u fazi obrade materijala koje su prikupili istražni ograni. Najbitnije je da oni rade nesmetano i bez pritiska – napominje Hoti.

Ksenija Božović, zamenica predsednika SDP, izjavila je za Danas da će KPS tek iduće nedelje moći da razmotri zahtev Inicijative da joj se vrate zbog istrage oduzete kamere i oprema, kako bi mogla da nastavi da radi, zato što je „komandir trenutno na odmoru“. Ona kaže da u Prištini juče nije mogla da dobije bilo kakvu informaciju o istrazi i oduzetoj opremi.

– SDP i porodica Olivera Ivanovića nisu tražili policijsko obezbeđenje. Kad su nam uzeli kamere i opremu, ostavili su nam policijsku ekipu da nas čuva. Sad je kamenovana kuća tašte Olivera Ivanovića. Reč je o jednoj od najstarijih porodica u gradu, koja dosad nije imala nikakvu neprijatnost. To kamenovanje sve u Mitrovici je jako pogodilo i unelo dodatno uznemirenje, pogotovo što je to treća-četvrta kuća od sedišta SDP, koje čuva patrola – ističe Ksenija Božović.

Marina Ivanović, prva supruga Olivera Ivanovića, objašnjava za Danas da je „kamen bačen sa donje strane dvorišta jedan sat posle ponoći, a da visina prozora koji je razbio pokazuje da nije reč o detetu ili nekoj igri“. Ona dodaje i da takvog kamenja nema u dvorištu porodice Cvetnić, što govori da je doneto.

– Odmah smo obavestili KPS. Dosad smo živeli povučeno i skromno, ovo doživljavamo kao upozorenje – kaže Marina Ivanović.

Goran Bogdanović, poslanik Socijaldemokratske stranke u Skupštini Srbije i bivši ministar za KiM, komentariše za Danas da je „očigledno da Oliver Ivanović i dalje nekome smeta, kad se čak i posle njegovog ubistva napadaju njegovi rođaci i prijatelji“.

– To pokazuje kakvo bestijalno stanje vlada na severu KiM. To je ono čega smo se i plašili i zbog čega smo tražili da se odmah otkrije ko su nalogodavci Ivanovićevog ubistva, jer smo strahovali da će se situacija pogoršati, a tenzije porasti, što će uticati da se Srbi ubrzano iseljavaju sa severa KiM – upozorava Bogdanović.

On napominje da je teško reći koliko je Srba otišlo posle Ivanovićevog ubistva, ali ukazuje da se „proces iseljavanja na severu Pokrajine naglo ubrzao posle potpisivanja Briselskih sporazuma – odlaze svi koji za to imaju mogućnosti, a pre svih intelektualci“.

– Očigledno je da istražni organi nedovoljno rade na istrazi, kao da se oko toga nisu mnogo angažovali ni Beograd ni Srpska lista, koja tvrdi da je u kosovskim institucijama da bi zaštitila i vratila Srbe na KiM. Umesto da oroči svoj rad u njima dok se ne pronađe Ivanovićev ubica, poslanici Srpske liste odaju poštu pripadnicima OVK u Skupštini Kosova – kaže Goran Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari