Beširi dobio pretnje na internetu da će „završiti u hladnjači“ 1Naim Leo Beširi (Foto: Vesna Lalić / Nova.rs)

Direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi ponovo se našao na meti anonimnih profila na internetu koji su mu uputili pretnje da će „završiti u hladnjači“. Beširi za N1 kaže da ovo nije prvi put da mu se upućuju pretnje, i da se njihov intenzitet povećava oko važnih događaja kao što je eventualno uvođenje sankcija Rusiji, dijalog Beograda i Prištine ili suočavanje sa ratnim zločinima.

Beširi za N1 Studio Live kaže da pretnje nije prijavio, jer u nekim ranijim slučajevima, kada je još gore pretnje – sa slikama ulaza u zgradu u kojoj živi – prijavio Tužilaštvu, nikakve reakcije nije bilo.

Smatra da živimo u drušvu gde je nasilje kao takvo izuzetno tolerisano.

„Ne samo tolerisano nego i sprovođeno od onih koji vrše vlast poslednjih deset godina. Imate ministra Vulina koji pežorativno govori o našim sugrađanima Albancima, o susedima“, podseća on.

Dodaje i da je zanimljivo što pretnje na društvenim mrežama dolaze sa profila koji negiraju genocid u Srebrenici ili ubijanje albanskih civila na Kosovu, „ali vam šalju poruke da ćete završiti kao oni“.

Srbija nazaduje

Beširi kaže i da je duboko uveren da Srbija ne može da napreduje kao društvo ako se ne suoči sa uzrocima ratova devedesetih, jer je, kako ističe, ono što mi danas živimo direktno u vezi sa tim.

Upozorava i da izveštaji svih nevladinih organizacija i evropskih institucija pokazuju da Srbija nazaduje i ističe da neuvođenje sankcija Rusiji nije jedini razlog zašto Srbija neće otvoriti klaster tri u pregovorima o članstvu u EU.

Srbija, podseća Beširi, već osam godina formalno pregovara o članstvu EU, i zo je vreme za koje su sve zemlje Istočne Evrope otvorile i zatvorile sva poglavlja.

„Hrvatatskoj je trebalo najduže – šest godina, a Srbija nije ni do pola stigla“, ističe sagovornik N1.

Neki u EU Srbiju vide kao „trojanskog konja“

Beširi, međutim, dodaje da Srbija ne može ostati neutralna u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, jer samim apliciranjem za članstvo u EU više nije politički neutralna.

„Očekeje se od kandidata da uvedu sankcije, i sve su zemlje to učinile osim Srbije. To pali crvene lampice“, upozorava Beširi i podseća da je već pet članica Unije pomenulo mogućnost ukiganja „belog šengena“ za Srbiju.

Beširi smatra i da Srbija neće u skorije vreme otvoriti klaster u okviru kog se nalazi poglavlje koje se odnosi na spoljnu i bezbednosnu politiku, jer postoji veliko nepoverenje baltičkih zemajla koje, prema njegovim rečima, osnovano sumnjaju da je Srbija „trojanski konj“ Rusije.

Moskva bi mogla da destabilizuje Srbiju

Kaže i da je Vučić svestan da Moskva više nema nikakav kredibilitet u svetu, i da Beograd više ne može da se oslanja na nju.

Međutim, kako kaže, očigledno postoji ozbiljna pretnja iz Moskve po stabilnost Srbije ukoliko bi se Beograd pridružio sankcijama EU.

Za razliku od nekih susednih zemalja u kojima je, prema rečima Beširija, Moskva pokušala da izazove nestabilnost, u Srbiji ima mnogo više onih koji bi stali na stranu Rusije i to, kako kaže, zabrinjava predsednika i bezbednosne službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari