Veselin Simonović - novinar beskompromisnog stava, nikada miljenik nijedne vlasti 1Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Veselin Vesa Simonović, glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs, preminuo je juče, a porodica, prijatelji i mnogobrojni saradnici i poštovaoci imaće prilike da se od njega oproste u sredu, na komemoraciji u Dorćol Placu.

Tu će se njegove kolege prisetiti rada sa Veselinom, vrednostima kojima je u novinarstvu težio i onoga što je postigao u karijeri, u kojoj je postavio temelje hrabrog i nepotkupljivog novinarstva, kako to govore oni koji su ga poznavali i imali priliku da sa njim dele redakciju.

Milenko Vasović, novinar portala Nova.rs, kaže da su se kod Veselina Simonovića “spojile dve činjenice gotovo nespojive za srpske prilike”.

– Prva, da je Vesa, kako smo ga svi zvali, na čelu različitih medija proveo više od dve decenije i druga da za svo to vreme nije bio miljenik nijedne vlasti. Voditi medije u Srbiji toliko dugo a da vam vlast ne daje vetar u leđa gotovo da je nemoguća misija, smatra Vasović.

Čitavu uredničku karijeru, nastavlja on, od Borbe, preko Vremena, do Blica i na kraju Nove, proveo je pod teretom pritisaka iz raznih centara moći.

– Odolevao je. Ti pritisci su ga činili jačim, režimi, vlastodršci, tajkuni i kriminalci su se smenjivali na sceni a Vesa je ostajao i trajao. Lično skroman, branio je čast profesije, integritet novinara i redakcija koje je vodio. Nije mu bilo ništa teško, mogao je po „ceo dan“ da objašnjava početnicima, a i iskusnijim kolegama, kako neku stvar treba uraditi, da potom završi na kakvoj terevenci do zore i ujutru bude prvi na poslu. Kao da je detinjstvo proveo ispod Švarcvalda, a ne u koritu Morače, priseća se Vasović i dodao da su kod njega po savet dolazili političari, poslovni ljudi, kolege.

– Pomagao je mnogima, a znam iz druženja sa njim i pokojnim Duletom Mitrovićem koliko mu je bilo stalo da Danas izdrži i opstane. Naizgled nežan, nosio je zaštitnički kišobran za sve nas koji smo u novinarstvo ušli sa idealima. Nedostajaće nam – mnogo, kazao je Vasović.

Junajted medija je saopštila da je odlazak Veselina Simonovića veliki gubitak, pre svega za njegovu porodicu, ali i za novinarsku profesiju i sve slobodoumne građane Srbije.

„Izgubili smo divnog kolegu, saradnika, prijatelja. Vesa je decenijama bio jedno od najznačajnijih imena srpskog novinarstva. Novinar i urednik britkog pera i čvrstog karaktera, poznat po najvišim profesionalnim standardima i beskompromisnom stavu. Bila je čast i privilegija raditi sa njim i gledati kako iz dana u dan njegov i naš portal Nova.rs postaje jedan od najkredibilnijih izvora informisanja kako u Srbiji, tako i u region“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, „svakodnevno je štitio dignitet novinarske profesije, a u svojim kolumnama oštro secirao društvenu i političku stvarnost. NJegov nesporni urednički autoritet nailazio je na poštovanje mnogobrojnih čitalaca, intelektualaca, političara a pre svega kod mladih kolega kojima je bio ne samo uzor, već i mentor“.

Dragan Šolak, osnivač i predsednik Savetodavnog odbora Junajted grupe, oprostio se od Simonovića ocenjujući ga kao neizmerno hrabrog urednika i novinara.

„Veselin Simonović bio je veliko ime srpskog novinarstva, neizmerno hrabar urednik i novinar čije je iskustvo pomoglo da pokrenemo portal Nova.rs koji je za kratko vreme uspeo da postane prepoznatljiv i van granica Srbije“, poručio je Dragan Šolak.

Izražavajući najdublje saučešće njegovoj porodici i svim njegovim kolegama u redakciji Nova i kompaniji United Media, Šolak je u pisanoj izjavi istakao da je Simonović bio oštar, ali pravičan kritičar aktuelnih društvenih i političkih zbivanja u Srbiji.

– Bili smo zaista ponosni kad je postao deo našeg tima profesionalnih i nezavisnih medija. Verujem da će i čitaocima nedostajati njegovo britko i analitičko pero, a mladim novinarima kojima je bio mentor i delio sa njima svoje znanje, nedostajaće saveti ovog velikog novinarskog autoriteta. Veselinu Simonoviću bićemo uvek zahvalni što je i u ovako teškim vremenima za nezavisno novinarstvo u Srbiji, uspeo da odbrani integritet i kredibilitet medija koje je vodio. Večna mu slava i hvala, poručio je Šolak.

Najdublje saučešće porodici Veselina Simonovića izjavila je i izvršna direktorka junajted medije Aleksandra Subotić.

„Kada smo odlučili da našem medijskom portfoliju dodamo nezavisan, slobodan portal Nova u Srbiji, za glavnog i odgovornog urednika želeli smo Vesu. Kolege su ga preporučile kao ‘najboljeg” za taj posao. Usled mnogih progona koje je doživeo, tada je bio na funkciji direktora Blicovog portala u Republici Srpskoj. Odmah mi je odgovorio “želim”, samo da pitam ženu i decu. Od tog dana imali smo sigurnog i pouzdanog partnera na svakom koraku, redakciju smo sastavili munjevitom brzinom, jer je svaki dan bio važan da doprinese istini. Za dva meseca portal je krenuo sa radom i privukao pažnju velikog broja građana svojim drugačijim pristupom, slobodnim, nezavisnim, jasnim izveštavanjem. Napadi od aktuelne vlasti su krenuli gotovo odmah, kako na Vesu tako tako i na novinare redakcije. Svakodnevno su se sa nacionalnih frekvencija mogle čuti prozivke na Vesin račun. On bi na to rekao: ‘Brinuo bih se kada bi bilo drugačije, ovo mi dođe kao kompliment”.

„Kada smo shvatili da osim Danasa na medijskoj sceni Srbije nema drugog slobodnog dnevnog lista odlučili smo da pokrenemo novinu Nova. Vesa je bio jako srećan, voleo je novine. Ali, naišli smo na novu prepreku jer nijedna štamparija u Srbiji nije želela ili mogla da štampa takav list. Vesa je išao od jednih do drugih, bezuspešno. Nije želeo da odustane, tražio je rešenje. I našao ga je: dogovorio je štampanje novine Nova u Osijeku. Imali smo još planova, otišao je prerano“, napisala je Subotić.

Sahrana u Aleji zaslužnih građana

Veselin Vesa Simonović, direktor i glavni urednik portala Nova.rs, biće sahranjen u sredu u 13.30 časova u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Komemoracija će biti održana istog dana u 10:30 časova, u Dorćol Placu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari