„Slike i objekti“ naziv je izložbe radova likovnog umetnika Sretena Tanaskovića, koja je otvorena u Gradskoj galeriji Užice i može se pogledati do 18. marta.


Postavka, koju je otvorio direktor Galerije Zoran V. Cvetić, a koju čine slike, skulpture i instalacije koje su vešto i suptilno oblikovane od starih materijala, predstavlja presek Tanaskovićevog stvaralaštva u poslednjih nekoliko godina.

„Opipljivu realnost koja nas okružuje pretvara u sasvim novu, zamišljenu stvarnost, a boja, zelena ili ružičasta i najčešće plava, sredstvo je kojim ublažava efekte sirovog materijala ali i koprena, zastor, između ta dva sveta“, napisala je o Tanaskovićevom stvaralaštvu u katalogu izložbe Biljana Spalović, istoričarka umetnosti.

Ona ističe da istraživačkom kombinatorikom, radoznalošću i senzibilitetom Tanasković provocira posmatrače da uvide besmislenost potrošačkog društva i da se okrenu nekim uzvišenijim sferama života.

„Njegove slike gradova, bilo da su bogatog ili svedenog kolorita, monohromne ili zvučno obojene, tamne ili osvetljene, usamljene su utvare, bojno polje zgrada, kuća, balkona i krovova, prikazi jednog dehumanizovanog sveta punog usamljenika, ali u kojima se još čuje muzika Zelenog gitariste i prodorni glas Ružičastog petla koji će nas, nadajmo se, odvesti u neka lepša vremena“, napisala je istoričarka umetnosti.

Svedočeći da nije sklon izlaganju svojih dela i da prvi put izlaže u užičkoj galeriji, Tanasković je naveo da je umetničko stvaranje intimni čin, ali da izuzetna posećenost na otvaranju njegove izložbe ukazuje na to da bi trebalo češće da izlaže.

– Slikarstvo danas gubi na značaju. Novi mediji, kretanja u društvu, nova interesovanja u društvu, sve to utiče da slikarstvo i umetnost uopšte gube nekadašnji značaj – ocenio je umetnik i poručio da nije u stanju da sagleda pravac u kojem će se se dalje razvijati umetnost.

Tanasković je rođen 1959. godine u Užicu, gde živi i radi, a diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari