Besplatna psihološka podrška porodicama žrtava saobraćajnih nezgoda 1Foto. Medija centar

Agencija za bezbednost saobraćaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Društvo psihologa Srbije i Udruženje roditelja dece stradale u saobraćaju najavili su danas da će od ponedeljka početi projekat „Psihološka podrška porodicama žrtava saobraćajnih nezgoda i učesnika u saobraćajnim nezgodama“.

Porodice će besplatnu psihološku pomoć moći da dobiju na broj 080 008 50 87 radnim danima od 10 do 16 sati, rekao je na konferenciji za novinare vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

On je dodao da je obučeno oko 70 psihologa na teritoriji cele Srbije sa idejom da mogu da pruže psihološku podršku.

Stamatović je rekao da je za pet godina godina u saobraćaju lakše i teže povređeno i poginulo oko 102.000 ljudi.

Predstavnik Društva psihologa Srbije Nikola Petrović rekao je da je planirana usluga vrsta intervencije u krizi, što je kratkoročna procena i tretman, a ako ta pomoć nije dovoljna, te osobe će biti upućene na psihoterapiju.

Kako je rekao, cilj će biti sprečavanje gorih posledica ili povratak na stanje pre nesreće.

On je naveo da neko može da se javi jer se boji da ponovo uđe u automobil, neko jer je izgubio deo tela, a neko jer je izgubio člana porodice.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević rekao je da su u Srbiji prošle godine poginule 553 osobe, od kojih je 11 dece, dok je ove godine poginulo devetoro dece.

„Mi smo opredelili kao najbitniji cilj da nemamo stradale dece do 2030. godine“, rekao je Lakićević.

On je rekao da je zabrinjavajući podatak da je oko 13.800 učesnika u saobraćaju učinilo prekršaje u zonama škola, od kojih je 207 upravljalo vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

Predstavnica Udruženja roditelja dece stradale u saobraćaju Verica Vitorović rekla je da sada ne postoji nijedna institucija koja se bavi teže povređenima ili kojima je neko stradao u nesreći, a da porodice koje su preživele gubitak moraju da nauče „ponovo da žive, od nule“.

Ona je rekla da su porodice imale samo opcije da odu kod psihijatra koji prepisuju jake lekove ili da privatno odu kod psihologa, ali da o njima nema podataka, niti ima dovoljno psihologa obučenih za rad sa takvim traumama.

Kako je rekla, kada je njeno četvorogodišnje dete preminulo niko joj nije ponudio ni čašu vode, a ne neki drugi vid podrške, a da je pred porodicom mukotrpno suđenje.

Vitorović je pozvala medije da broj za podršku objavljuju uz svaku vest o saobraćajnim nesrećama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari