Besplatni obilasci Lazareve pećine povodom Svetskog dana turizma 1Foto: Promo

Poseta Lazarevoj pećini u blizini Bora i arheološkom lokalitetu Lepenski Vir kod Donjeg Milanovca sutra i u utorak biće besplatna i na ovaj način Turistička organizacija Bor i Upravljač turističkog prostora “Lepenski Vir” priključuju se obeležavanju 27. septembra, Svetskog dana turizma.

Lazareva pećina, kako navode u Turističkoj organizaciji Bor, biće otvorena 27. i 28. septembra od 9 do 16 časova, a u rad vodičke službe biće uključeni učenici Ekonomsko-trgovinske škole sa turističkog smera koji će osnovcima zlotske škole “Petar Radovanović” predstaviti atrakcije Lazareve pećine.

Na području spomenika prirode Lazarev kanjon, povodom Svetskog dana turizma, biće otvorena i brdsko-biciklistička staza, kažu u Turističkoj organizaciji Bor.

Učešće u obeležavanju Svetskog dana turizma uzeće i borski Zoo vrt koji će 27 i 28. septembra omogućiti besplatan obilazak vrta.

Izložbom suvenira, rukotvorina i proizvoda starih zanata Turistička organizacija opštine Bor započela je u petak obeležavanje ovogodišnjeg Svetskog dana turizma.

Na platou pred borskim Domom kulture svoje proizvode izložilo je petanestak izlagača iz Bora i okolnih opština.

Inače, Lazareva pećina je jedna od više od 80 kulturno – turističkih atrakcija koje će 27. i 28. septembra, povodom Svetskog dana turizma, besplatno otvoriti svoja vrata za posetioce.

U Timočkoj krajini to su još arheološki lokaliteti Lepenski Vir i Feliks Romulijana, Narodni muzej i Radul begov konak u Zaječaru, Muzej Krajine u Negotinu, Muzej u Knjaževcu, kao i Golubačka i Ramska tvrđava u blizini.

Lazareva pećina proglašena je prirodnom retkošću i zaštićena kao spomenik prirode od 1949. godine, a od 2005. je i objekat geonasleđa Srbije.

Najduža je u Srbiji i ima uređenu turističku stazu dugu 800 metara. Nalazi se na teritoriji spomenika prirode Lazarev kanjon.

Lepenski Vir predstavlja ostatke najstarijeg sedelačkog naselja u Evropi. Ovo prvo organizovano ljudsko naselje na otvorenom nalazilo se u Đerdapu i osnovano je pre osam hiljada godina.

Do otkrića lokaliteta Lepenski Vir, došlo je tokom opsežnih istraživanja u Đerdapu koja su vršena zbog izgradnje hidroelektrane Đerdap I.

Antička rimska carskе palata Fеliks Romulijana (lat. Felix Romuliana) od juna 2007. se nalazi na Uneskovoj listi svеtskе baštinе.

Prеdstavlja rеzidеnciju rimskog cara Gaja Valеrija Maksimijana Galеrija (Gaius Valerius Maximianus Galerius; 293-311. g.) koji ga je po majci Romuli nazvao Romulijana (Romuliana).

Palata izglеda nikada nijе dovršеna, a carеvi 4. vеka su vеlеlеpni posеd prеpustili hrišćanskoj crkvi. Podni mozaici u Feliks Romulijani smatraju se ravnima najboljim ostvarеnjima kasnoantičkog doba u Evropi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.