Bez kompletne onlajn nastave od ponedeljka, na raspust ranije 1Foto: Beta/Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja

Sve škole u Srbiji neće od ponedeljka preći na onlajn nastavu, niti je na današnjem sastanku Tima za škole doneta odluka o pomeranju jesenjeg raspusta, saznaje Danas. Ministarstvo prosvete će sutra saopštiti odluku o eventualnoj promeni modela nastave u pojedinim jedinicama lokalne samouprave za sledeću sedmicu, rečeno je našem listu u tom ministarstvu.

Iako nadležni u Ministarstvu prosvete tvrde da za sada nema zvaničnog predloga da jesenji raspust počne ranije, što je izjavio i epidemiolog Predrag Kon po završetku sednice Tima za škole, ministar zdravlja Zlatibor Lončar ipak najavljuje da će raspust u školama biti produžen. Time će se, kako je kazao, prekinuti lanac prenosa koronavirusa u tim obrazovnim ustanovama.

„Deca treba da imaju raspust četiri dana, plus vikend, ali spojićemo tu nedelju najverovatnije i to će biti ukupno devet dana“, rekao je Lončar odgovarajući na pitanja novinara u Pančevu.

On nije precizirao od kada bi raspust trebalo da počne, pa se zasad samo nagađa da bi to moglo značiti da poslednji radni dan bude petak, 5. novembar i da raspust traje od subote, 6. novembra, do nedelje, 14. novembra. Zvanično, jeseni raspust je predviđen 11. i 12. novembra.

Kako je danas ranije rečeno našem listu u Ministarstvu prosvete „odluka o eventualnoj promeni modela nastave u pojedinim jedinicama lokalne samouprave za sledeću sedmicu biće doneta u petak (sutra prim.aut.), kao i do sada, a preporuka Tima je da se što duže održi neposredna nastava u skladu sa važećim merama i preporukama.

„Preporuke Tima biće upućene Kriznom štabu“, bilo je sve što su nam rekli u Ministarstvu prosvete po završetku sastanka Tima za škole, kome je prisustvovao ministar prosvete Branko Ružić i epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

U Ministarstvu napominju da Tim za škole na nedeljnom nivou utvrđuje model nastave u određenim jedinicama lokalne samouprave, na osnovu podataka koje dostavljaju škole. Opštinski, odnosno gradski štab za vanredne situaciju učestvuje u ovom procesu, dajući svoj predlog za primenu odgovarajućeg modela obrazovno-vaspitnog rada, posredstvom nadležne školske uprave.

Dr Kon je, gostujući danas na televiziji Tanjug, pohvalio sistem nadzora koji postoji u školama, ali je napomenuo da se podaci koji stižu iz škola i iz laboratorija razlikuju, jer roditelji ne prijavljuju sve slučajeve.

„Jasno je da neko ne prijavljuje, ali to nije dovoljan razlog da bismo mogli da razmišljamo o potpunom prebacivanju škola na onlajn nastavu“, kazao je Kon i dodao da je analiza Tima za škola pokazala da se i dalje virus prevashodno prenosi iz spoljne sredine u škole, a obrnuto u manjoj meri.

On je ponovo da se medicinski deo Kriznog štaba zalaže da kovid propusnice važe 24 sata i dodao da bi tek uz uvođenje strožih mera imalo smisla pomerati raspust. O tome će se razgovarati na narednoj sednici Kriznog štaba koja bi trebalo da bude iduće nedelje. Za sada nema zvaničnog predloga da jesenji raspust počne ranije.

Podsetimo, ove nedelje na kombinovanoj nastavi su samo srednjoškolci u Beogradu, Šapcu, Nišu i Vrnjačkoj Banji, a svi ostali učenici imaju redovnu nastavu. Izuzetak su škole u kojima je uočeno da je došlo do transmisije virusa unutar odeljenja, odnosno grupa, koje se zbog toga šalju na onlajn nastavu u trajanju od deset kalendarskih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari