Pismo koje je potpisalo sto trideset meštana iz dva brdsko-planinska sela Jablanica i Vogance u bujanovačkoj opštini ovih dana upućeno je na (ne)svakidašnje adrese – ministru odbrane Draganu Šutanovcu i načelniku Generalštaba VS generalu Miloju Miletiću.

„Živimo u neposrednoj blizini manastira Prohor Pčinjski, a mnogo smo daleko od njega. U blizini nam je i granica sa Republikom Makedonijom, a da stvarnost života bude još surovija, mi smo odsečeni od sveta, jer most koji smo koristili postao je opasan po život, naročito u jesenjim i zimskim danima kada se niko ne usuđuje da koristi istruleli drveni most na reci Pčinji“, stoji između ostalog u pismu ministru Šutanovcu i generalu Miletiću.

Zbog dotrajalosti mostića sagrađenog pre više od pet decenija, a kako se seosko groblje nalazi sa druge strane Pčinje, tokom jeseni i zime „zabranjeno je umiranje“, a i đaci pešaci koji koriste most da bi otišli u školu u selo Klenike udaljeno pet kilometara od Jablanice i Voganca nalaze se pod velikim rizikom da padnu u reku.

„Ne očekujemo da u ovoj ekonomskoj situaciji dobijemo nekakav veliki i prostrani most, već da nam pripadnici vojske pomognu da zajednički podignemo montažni most i na taj način uspostavimo pravu u bezbednu vezu sa svetom i olakšamo život svima nama“, stoji u pismu koje je adresirano i na Narodnu kancelariju predsednika Srbije.

Pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske Srbije koja je stacionirana na području juga Srbije do sada su u više navrata s komandantom birigadnim generalom Milosavom Simovićem na čelu odgovarali na ovakve i slične zahteve građana u opštinama Pčinjskog okruga. To se odnosilo na pomoć u prosecanju seoskih puteva, ali i posete lekara u brdsko-planinskim nepristupačnim područjima, pre svega najmlađim žiteljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari