Bez regionalne saradnje nema procesuiranja ratnih zločinaca i pomirenja 1Specijalni sud u Beogradu (Foto: FoNet Dragan Antonić)

Srbija je konačno odlučila da jedan predmet za ratne zločine ustupi Bosni i Hercegovini – reč je o slučaju Edina Vranja, bivšeg načelnika Sektora za organizovani kriminal MUP-a Federacije BiH, koji je 12. septembra uhapšen na graničnom prelazu Uvac i od tada se nalazi u pritvoru u Srbiji.

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv Vranja u kojoj ga tereti za krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Goražda, od januara 1993. do oktobra 1994. godine.

Sagovornici Danasa prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i Edvin Kanka Ćudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije iz Sarajeva, smatraju da je regionalna saradnja najvažnija za procesuiranje ratnih zločina i stub za formalno pristajanje država na proces pomirenje u regionu.

Edin Vranj je treći državljanin BiH od 2018. godine koji je uhapšen na granici Srbije i BiH.

Pre njega uhapšeni su Husein Mujanović, bivši pripadnik Armije BiH, koji je prošle godine u Srbiji osuđen na 10 godina zatvora zbog zlostavljanja srpskih zatvorenika u vojnom zatvoru u Hrasnici kod Sarajeva.

Međutim, Odjeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu ukinulo je u martu ove godine tu prvostepenu presudu i naredilo ponovno suđenje.

Po poternici iz Beograda, bivši direktor Porezne uprave Brčko Distrikta Osman Osmanović, uhapšen je 23. novembra 2019. na graničnom prelazu Sremska Rača u Srbiji.

Protiv njega se trenutno vodi proces pred Višim sudom u Beogradu zbog sumnje da je izvršio ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u 1992. godine u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Vukčević: Dok god je ove vlasti, biće i opstrukcija

Vladimir Vukčević ističe za naš list da je odluka o ustupanju predmeta Edina Vranja pozitivna stvar, jer je, kako kaže, regionala saradnja najbitnija u procesuiranju ratnih zločina.

Bez regionalne saradnje nema procesuiranja ratnih zločinaca i pomirenja 2
Vladimir Vukčević (Foto: FoNet/Dragan Antonić)

– Bez regionalne saradnje nema efikasnog progona izvršioca ratnih zločina. U Srbiji se uglavnom dešava suprotno, ovde je na delu promocija osuđenih za ratne zločine. Dok god je ove vlasti, biće i opstrukcija u procesuiranju ratnih zločinaca – naglašava Vukčević.

Ćudić: Srbija ide politikom da će Vranj biti oslobođen

Edvin Kanka Ćudić smatra da je regionalna saradnja stub za formalno pristajanje država na proces pomirenje u regionu, ako tu želju za saradnjom poštuju sve članice.

– Ako to ne postoji, a međunarodna zajednica nema nikakav mehanizam da utječe na sve to, onda ni ne postoji saradnja. Postoji samo dobra volja, a to onda nije ni suočavanje s prošlošću. Mora i Srbija pokazati međunarodnoj zajednici da je spremna za saradnju sa državama u regionu. Previše se Srbija optužuje, da preko svoga satelita – entiteta Republika Srpska – utječe na sve što se događa u BiH, tako da je očigledno da ustupanjem predmeta Edina Vranja želi pokazati svoju dobru volju. Ne mnogo, ali barem, da ima mogućnost da to kaže – ukazuje Ćudić.

Bez regionalne saradnje nema procesuiranja ratnih zločinaca i pomirenja 3
Edvin Kanka Ćudić (Foto: Privatna arhiva)

Po njegovom mišljenju, ako Vranj bude oslobođen, to će bi biti dovoljan podstrek svim srpskim nacionalistima da javno govore kako ne treba imati poverenja u pravosuđe BiH.

– U tome će im ponajviše pomoći lideri već spomenute Republike Srpske. Od nas se na prostoru nekadašnje SFRJ konstantno traži regionalna saradnja, a u Srbiji i dalje žive osobe koje se terete za ratne zločine u BiH. Kada bi bilo svijesti, a nema je, onda bi se Srbija upravo zbog toga trebala distancirati od tih osoba. Kako to nije, ona na ovaj način stvara trajnu mrlju na imenu srpskog naroda – navodi Ćudić.

On smatra da Srbija ide tom politikom da će Vranj biti oslobođen, “a samim tim će to onda koristiti protiv države Bosne i Hercegovine”.

Srbiju nekoliko godina unazad kritikuju međunarodna zajednica, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu, kao i zvaničnici u regionu da ne izručuje svoje državljanje optužene za ratne zločine, ali i optužene za nepoštovanje Haškog tribunala, kao što je to slučaj sa funkcionerima Srpske radikalne stranke Vjericom Radetom i Petrom Jojićem.

Zbog toga je zanimljivo je da je odluka o ustupanju predmeta Edina Vranja usledila nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ministrom policije Aleksandrom Vulinom, državnom sekretarkom Ministarstva pravde Bojanom Šćepanović, republičkom javnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac i tužiteljkom za ratne zločine Snežanom Stanojković.

Bez regionalne saradnje nema procesuiranja ratnih zločinaca i pomirenja 4
Vućić sa Vulinom, Stanojković i Dolovac (Foto: Predsedništvo Srbije)

Nakon sastanka je saopšteno da su, između ostalog, razgovarali o unapređenju postojeće saradnje sa nadležnim organima BiH u procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršilaca na teritorijama Srbije.

Čak je za danas u Beogradu zakazan sastanak Dolovac i Stanojković sa glavnom tužiteljkom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, kako bi se, kako je prethodno saopšteno iz Vučićevog kabineta, postigao dogovor o preduzimanju koraka radi organizovanja regionalne tužilačke konferencije u skorijem periodu.

Bramerc: Važno za izgradnju poverenja

Glavni tužilac Mehanizma u Hagu, Serž Bramerc, pozdravio je najavu Aleksandra Vučića da Srbija preduzima korake u pogledu jačanja pravne saradnje sa BiH u vezi sa predmetima za ratne zločine.

“To je važno za izgradnju poverenja između dve države i podršku pravdi”, rekao je Bramerc.

Bez regionalne saradnje nema procesuiranja ratnih zločinaca i pomirenja 5
Serž Bramerc (Foto: FoNet/Nenad Đorđević)

“U nedavnim razgovorima sa predsednikom Vučićem u Beogradu, složili smo se da hapšenja na graničnim prelazima podrivaju uspešnu saradnju među tužiocima u regionu. Zato sam zahvalan predsedniku Vučiću što se bavi tim pitanjem, počevši sa danas najavljenim merama”, istakao je Bramerc.

Ljajić: Odgovoran potez Vučića

Dugogodišnji ministar u Vladi Srbije Rasim LJajić, izjavio je za sarajevski Avaz, da odluka Srbije da predmet Edina Vranja ustupi BiH, predstavlja “odgovoran i državnički potez predsednika Srbije Aleksandra Vučića”.

Bez regionalne saradnje nema procesuiranja ratnih zločinaca i pomirenja 6
Rasim Ljajić (Foto: FoNet/Zoran Mrđa)

“Ukoliko i ostali predmeti budu ustupljeni, kako je najavljeno, biće to najznačajniji korak koji je Beograd povukao u pravcu rešavanja pitanja iz prošlosti, a koja dominantno opterećuju odnose dveju država – rekao je Ljajić”, preneo je RTV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari