"Heroji Beogradskog maratona" donirali defibrilatore Crvenom krstu Beograd, biće postavljeni na javnim mestima 1Foto: Beogradski maraton

Fondacija „Heroji Beogradskog maratona“ i komapnija Merkator S donirali su Crvenom krstu Beograda automatske eksterne defibrilatore (AED).

Predviđeno je da aparati budu postavljeni na javnim površinama u Beogradu i na taj način budu dostupni za efikasno spasavanje života naših sugrađana.

„Sa kompanijom Merkator S i brendom IDEA razumeli smo potrebu Crvenog krsta Beograd za postavljanjem defibrilatora na javnim površinama u Beogradu, jer znamo koliko je brzina važna kod spasavanja života ljudi pogođenih srčanim udarom“, saopštio je menadžer Beogradskog maratona Darko Habuš.

Dodao je da je „Beogradeskom maratonu“ izuzetno značajna saradnja sa Crvenim krstom Srtbije na otganizaciji najmasovnijeg međunarodnog sportskog događaja u Srbiji.

„Nakon naše posete Čikagu, primenili smo iskustvo jednog od najvećih maratona na svetu i u saradnji sa Crvenim krstom Beograd formirali 3 poljske bolnice na stazi i u cilju, čime smo rasteretili naš zdravstveni sistem, dok istovremeno pružamo našim trkačima prvu pomoć na licu mesta“, istakao je Habuš u saopštenju.

Inače, kampanju „Život u tvojim rukama“ Crveni krst Beograd koristi kao misiju kojom se javnost obaveštava o značaju i primeni AED aparata.

„Statistika kaže da je šansa za preživljavanje osobe koja je doživela srčani zastoj od 2-5% ako primenimo masažu srca, ali zato primenom AED aparata šansu za preživljavanje podižemo na 75%. Važno je da AED aparat primenimo u prvim minutima, jer se nakon svakog minuta šansa za preživljavanje spušta za 10%“, rekao je Nikola Prica sekretar Crvenog krsta Beograd.

Podvukao je da sve to govori u prilog što veće javne dostupnosti takvih uređaja i da je zbog toga bitno zapamtiti poruku: „Živ si gde je AED“.

„Zbog svega navedenog naša misija i cilj je da Beograd postane najbezbedniji grad, tako što će veliki broj AED aparata koje dobijemo kroz donacije odgovornih kompanija, biti postavljen i primenjen na prometnim mestima u Beogradu, a sve to kako bi svi oni koji bi doživeli nagli srčani zastoj na javnim mestima mogli da budu zbrinuti primenom AED aparata. Nedopustivo je da savremene tehnologije uđu u veći deo sfera našeg života, a da izostanu tamo gde se odlučuje između života i smrti“, zaključio je Prica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari