BIRN: Ministarstvo krije podatke o porodiljskim naknadama 1Foto:Javno.rs

Ministarstvo za rad odbija da dostavi bilo koje podatke u vezi sa primenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, dok Poverenik u isto vreme smatra da se radi o informacijama od javnog značaja i da ne postoji valjani razlog za uskraćivanje podataka. 

„Što se tiče podataka, oni su zaštićeni i naravno da se ne može imati slobodan pristup tim informacijama. One su bitne za državu, bitne za sistem i štite interes i pojedince i njegove lične podatke”, odgovor je ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića na pitanje zašto ovo ministarstvo odbija da BIRN-u dostavi podatke o primeni Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Istražujući efekte ovog zakona, BIRN je tražio podatke iz informacionog sistema o tome koliku naknadu žene primaju dok su na porodiljskom odsustvu, iz kojih su gradova, koliko imaju dece i u kom su radnom statusu.

Iako Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom dozvoljava davanje ovih podataka u istraživačke svrhe, ministarstvo odbija da ih dostavi uz obrazloženje da se radi o velikom broju ličnih podataka za čiju zaštitu nema kadrovskih kapaciteta.

BIRN je tražio i izveštaj radne grupe za praćenje primene ovog zakona, ali je ministar Đorđević kazao da ni to ne mogu da dostave jer se radi o „radnom dokumentu, nešto što je verzija koja tek treba da bude usvojena”.

„Mi ne želimo da vi sad prejudicirate, da gledate šta smo mi analizirali i vi da donosite odluku. Mi da smo mislili da BIRN treba da bude član te radne grupe, sigurno biste bili “, smatra ministar Đorđević.

Ceo tekst Ministarstvo za rad krije podatke o porodiljskim naknadama možete pročitati na sajtu javno.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari