BIRODI: Izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije primer korumpiranja borbe protiv korupcije 1www.wikipedia.org

Izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije je primer korumpiranja borbe protiv korupcije, zbog čega bi konkurs trebalo poništiti i raspisati ponovo, saopštio je danas Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

Navedeno je da je kokurs raspisalo Ministarstvo pravde bez adekvatne promocije u medijima zbog čega se na konkurs prijavilo šest kandidata, a da su na testiranje došla tri kanditata, od kojih su dva iz Agencije za sprečavanje korupcije, aktuelni direktor i aktuelni zamenik direktora.

Za članove Komisije za izbor direktora su izabrani javni funkcioneri, sudija i javni tužilac čime je prekršen Zakon o sprečavanju korupcije jer je izabrani direktor došao u zavisan položaj u odnosu na sudiju i javnog tužioca koji su učestvovali u izboru.

Istaknuto je da Komisija za izbor direktora nije imala jasan sistem istih pitanja za sve kandidate i da nije imala pitanja kojima bi utvrdila kredibilitet kandidata za direktora Agencije, odnosno za dosadašnjeg direktora i zamenika, „imajući u vidu stagnaciju i pad borbe protiv korupcije u Srbiji“.

Zbog svega BIRODI traži da Ministarstvo pravde poništi konkurs i raspiše novi koji će biti sproveden transparentno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari