"Biti olimpijac najveći je san svakog sportiste na svetu": Kragujevački atletičar Lazar Anić pred takmičenje u Beogradu 1Belgrade Indoor Meeting Foto: Martina Pavlović

Pripreme u Beogradu idu veoma dobro, hvala Bogu. Glavni deo treninga smo završili još krajem februara tako da radimo samo na „šminkanju” do svetskog prvenstva. Najbitnije je da se odmorim i ostanem zdrav, jer ću samo na taj način biti u stanju da pružim maksimum 18. marta, kaže za Danas Lazar Anić, atletičar i reprezentativac Srbije u disciplini skok u dalj.

On je jedini muški predstavnik naše zemlje u skakačkim disciplinama.

– A u ženskoj konkurenciji u skakačkim disciplinama imamo dve takmičarke u dalju i po jednu u troskoku i visu – navodi on.

Anić je na nedavnom Belgrade Indoor Meeting, kao uvertiri Svetskog prvenstva u dvorani koje se održava u glavnom gradu od 18. do 20. marta, pokazao da je u sjajnoj formi pa ovdašnja sportska javnost, ne bez razloga, od njega očekuje još bolje rezultate.

Bitno je, pre svega, da je njegov „zdravstveni bilten sada u redu” jer je zbog operacije prošle godine propustio Olimpijske igre u Tokiju.

– Kada sam u junu prosle godine saznao da imam sportsku kilu, tada sam imao dve opcije. Otići na još jedan miting i uzeti neophodne bodove za odlazak na OI u Tokio, potom otići tamo i pod bolovima skakati kao i celu 2021. godinu ili da odem odmah na operaciju i fokusiram se na Svetsko prvenstvo u Beogradu – priča Anić.

"Biti olimpijac najveći je san svakog sportiste na svetu": Kragujevački atletičar Lazar Anić pred takmičenje u Beogradu 2
U dobroj formi na Belgrade Indoor Meetingu Foto: Atlex – Filip Ištvanović

Odlučio je da se operiše kao bi se na vreme i kompletno oporavio i svoj trening usresredio samo na dvoransko Svestko prvenstvo koje počinje u petak.

– Nivo forme smo polako podizali od državnog prvenstva pre mesec dana, a poslednju proveru i testiranje staze odradili smo baš na nedavnom na Belgrade Indoor Meeting, gde smo moj tim i ja pokazali da smo na pravom putu da budem u top formi tog 18. marta – navodi Anić i dodaje da je san o učešću na olimpijadi zbog povreda ostao je nedosanjan, ali ne odustaje – „napada” Pariz.

– Iskreno, biti olimpijac najveći je san svakog sportiste na svetu, a za mene on još dostižan i realan. Sledeća prilika je već za dve godine u Parizu a prve prilike za ispunjenje olimpijske norme kreću od naredne godine. Ali, do tada me čekaju, dva vrlo važna takmičenja, Evrospko prvenstvo u Minhenu ove godine i Evropsko u dvorani naredne u Istanbulu gde je cilj medalja – ističe on.

Ali, pre svega toga i olimpijskiih planova i evropskih medalja, Svetsko krajem ove nedelje u Beogradu.

– Ne želim da prognoziram bilo šta, ali ne krijem da sam u životnoj formi i činjenicu što se ova svetska atletska smotra održava baš u našoj zemlji koristim samo još kao dodatni motiv da se pokažem u najboljem svetlu – kaže on.

"Biti olimpijac najveći je san svakog sportiste na svetu": Kragujevački atletičar Lazar Anić pred takmičenje u Beogradu 3
Na odmoru Disney World, Orlando foto: Privatna arhiva

Ovaj tridesetjednogodišnji Kragujevčanin nije samo vrhunski sportista. Po obrazovanju je master inženjer mašinstva, u svojoj generaciji jedan od najboljih studenata Mašinskog fakulteta (danas FIN-a).

Lazar Anić je, kako voli da istakne i Jovanin suprug i otac petogodišnjeg dečaka Teodora. Kragujevačko je gradsko, čaršijsko dete odrastao u blizini čuvenog Velikog parka u kome je i trenirao i studirao.

Život, treninzi i takmičenja poslednje dve godine odvijaju mu se na relaciji Amerika – Kragujevac ali, za sada sve postiže. A u SAD se našao sličajno, zatekao i ostao.

– U martu pre dve godine smo porodično nas troje otišli u Ameriku u Teksas sa idejom da se što bolje pripremim za Olimpijske igre u Tokiju. Međutim, zbog pandemije tokijska Olimpijada je odložena za 2021. godinu, a mi nismo mogli da se vratimo jer skoro do jeseni nije bilo letova za Evropu. Do našeg povratka u Srbiju je prošlo punih sedam meseci. U međuvremenu smo se „snašli” u Americi i to je bio prelomni trenutak kad smo, zapravo odlučili da ostanemo tamo –  pojašnjava Anić i dodaje da dok je u aktivan u atletici biće kao porodica na relaciji Amerika – Srbija.

Ali ne zaboravlja rodni grad boje kragujevačkog „Radničkog” koje brani s obe strane okeana.

– Ponosni sam Kragujevčanin. Svoje prve atletske korake sam napravio u „Radničkom”. Za svoj klub sam ja uvek tu i biću dokle god se bavim atletikom, ne krije on.

"Biti olimpijac najveći je san svakog sportiste na svetu": Kragujevački atletičar Lazar Anić pred takmičenje u Beogradu 4
Uhavatio dobar zalet na nedavnom Belgrade Indoor Meetingu Foto: Martina Pavlović

A, pre svega, beogradsko zaletište na stazi, ovog petka na Svetskom prvenstvu.

Prvi Sbin koji je u 21. veku skočio preko osam metara

Lazar Anić je prvi atletičar iz Srbije koji je u 21. veku skočio preko osam metara. Njegov lični rekord iznosi 8, 15 metara. Proglašen je za najboljeg atletičara Srbije za 2017. godinu. Prvak Srbije bio je čak 11 puta.

Pobednik je dva ekipna evropska prvenstva u disciplini skok u dalj. Šampion je Blakana na otvorenom i u dvorani. Finalista je tri prvenstva Evrope i učesnik je svetskog prvenstva. Pre pet godina bio je u Top 10 na evropskoj i u Top 30 na svetskoj rang listi u svojoj disciplini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari