Bivalentna vakcina protiv kovida Kragujevčanima dostupna u Ambulanti broj 4 1Foto: Z. S. M.

Svi Kragujevčani zainteresovani da prime bivalentnu vakcinu protiv kovida 19, mogu to učiniti u Ambulanti broj 4, u ulici Svetozara Markovića 23.

Ova vakcina, čiji je proizvođač Moderna, od danas je dostupna u svi gradovima Srbije, na vakcinalnim punktovima domova zdravlja.

Bivalentna vakcina bazirana je na tehnologiji RNK vakcine i sadrži originalan vuhanski i modifikovani BA.1 omikron soj.

Ona se prema preporukama može primiti isključivo kao buster doza, kod osoba starijih od 12 godina, a koje su se ranije vakcinisale protiv kovida 19.

Bivalentnu vakcinu mogu da prime osobe koje su primile primarnu seruju vakcina (dve doze) ili one koje su dodatno primele jednu ili više buster doza vakcine.

Da bi se primala bivalentna vakcina neophodno je da je od primanja poslednje doze vakcine protiv kovida 19 prošlo najmanje tri meseca ili da je isto toliko prošlo od preležane infekcije kod potpuno vakcinisanih osoba.

Bivalentna vakcina kao buster doza se naročito preporučuje kod osoba starijih od 50 godina, osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, sa pridruženim bolestima, kao i zaposlenima u domovima za stare i u zdravstvenim ustanovama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari