Bivša supruga Danila Kiša zabranila vlastima da zloupotrebe njegovo ime 1Foto: Wikipedia/Goldfinger (Ilustracija)

Teatrolog Mirjana Miočinović, bivša supruga Danila Kiša, uputila je zahtev vlastima Subotice da se „bespogovorno povuče odluka“ kojom se piscu posthumno dodeljuje zvanje počasnog građanina tog grada.

U otvorenom pismu gradonačelniku Subotice, Bogdanu Labanu iz Srpske napredne stranke, poručila je da su on i lokalna skupština „nepomirljiva suprotnost svega što predstavlja Danilo Kiš svojim delom i svojim životom“.

„Stoga su Vaši motivi nečasni i cilj im je zloupotreba imena Danila Kiša za najprizemnije ciljeve jedne političke partije, čiji ste Vi član, partije koja je svojim destruktivnim delovanjem, uz ostalo, nanela ogromnu štetu kulturi“, navodi u otvorenom pismu Miočinović, prenosi Nova ekonomija.

Ona je upozorila da će se obratiti sudu ukoliko njen zahtev ne bude ispoštovan, budući da je testamentarna i sudska naslednica i zaštitnica autorskih prava i svega ostalog što se odnosi na Kišovo delo i ličnost.

Kako je navela, njen zahtev je „motivisan razlozima moralne, umetničke i ideološke prirode“, a dodala je i da smatra da Laban i sastav gradske skupštine ne zadovoljavaju „nijedan kriterij na kojem se zasniva pravo odlučivanja o stvarima koje su plod dara i čestitosti“.

Skupština grada Subotice odlučila je 18. juna da posthumno dodeli zvanje počasnog građanina Danilu Kišu.

Da podsetimo, sagovornici Danasa naveli su da je ime Bogdana Labana u igri za čistku u SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari