Bivši gradonačelnik Gračanice: Bilo bi neodgovorno da Srbi južno od Ibra napuste institucije 1Foto: N1/arhiva

Bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović ocenio je danas da bi iz mnogo razloga, naročito kada je reč o policiji, bilo neodgovorno da Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije.

To bi ugrozilo već narušenu bezbednost i loše stanje na terenu, rekao je za Televiziju N1 Stojanović.

On smatra da je neodgovorno na brzinu donositi odluke koje, kako je ocenio, dugoročno mogu da naprave veliku štetu.

Stojanović je dodao da je pitanje dokumenata, registarskih tablica južno od Ibra za Srbe rešeno poprilično davno i da su svi koji tamo žive odavno preuzeli te oznake.

Kazao je da to nije pitanje želje ili izbora, već kako je dodao, prosto mogućnosti da jedino tako žive na određenom prostoru.

„To šta mi osećamo i nosimo u svom srcu je sasvim nešto drugo i ne razlikuje se od Srba na severu ili Srba gde god, ali mi ovde živimo, poštujemo te propise i nemamo problem sa tim da nešto funkcioniše po zakonu, tako da je to za nas davno rešena stvar“, rekao je on.

Potpredsednik Srpske liste i gradonačelnik opštine Štrpci Dalibor Jevtić ranije je najavio mogućnost izlaska Srba koji žive južno od Ibra iz kosovskih institucija, ukoliko kako je rekao, vlast u Prištini ne obustavi pritiske na Srbe.

Jevtić je podršku Srbima sa severa Kosova, koji su izašli iz kosovskih institucija, uputio preko Tvitera naglašavajući da Srpska lista već duže vreme upozorava na institucionalno nasilje i loš odnos kosovskih institucija prema Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari