Blakaj: Srbija treba da nađe informacije gde se nalaze masovne grobnice 1Foto: Medija centar

Fond za humanitarno pravo Kosova nije zadovoljan rešavanjem pitanja nestalih, jer proces koji se vodi u Briselu nije transparentan, izjavio je direktor ove nevladine organizacije Bekim Blakaj u emisiji “Razgovor na RTK2”.

Blakaj je komentarisao najavu narednog sastanka Beograda i Prištine u Briselu, na kome bi trebalo da se finalizuje i sporazum o nestalima.

“Iako smo na korak od postizanja dogovora, ne znamo šta on sadrži, niti smo do sada videli bilo kakve rezultate dvogodišnjeg pregovaranja”, istakao je Blakaj i podsetio na poslednji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija na kome su obojica izneli političke stavove, što je kako kaže Blakaj, poražavajuće.

“Kao prvo, Kurti je izjavio da se kosovska strana zalaže da se menja predstavnik Srbije gospodin Odalović (Veljko, prim. aut.). Ja ne znam koja je bila njegova uloga tokom rata, ali to je zvaničnik srpske strane i ako se kosovska strana zalaže za to, onda otežava dijalog i otežava postizanje rešenja o nestalim licima. S druge strane, predsednik Vučić je rekao: “Mi smo spremni da sarađujemo i gde god pokažete prstom na teritoriji Srbije da ima masovne grobnice, mi ćemo kopati”. Pa, valjda treba da nađete informacije gde se nalaze te grobnice, a ne da kopate. Kako bi kosovska strana znala gde na teritoriji Srbije ima masovnih ili pojediničnih grobnica. To pokazuje neke političke finte, da se oni mnogo ne zalažu za rešavanje ovog pitanja“, rekao je Blakaj za RTK2.

On je u emisiji “Razgovor”, koja je emitovana sinoć, govorio i o procesima za ratne zločine koji vode pred sudovima u Prištini i Hagu, a bilo je reči i Zakonu o reparaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari