Poslanici partije britanskog premijera Tonija Blera juče su se pobunili protiv predloga za izgradnju nuklearnog antiraketnog sistema vrednog više milijardi dolara, programa za koji kritičari kažu da bi mogao potkopati napore za zaustavljanje oružanih ambicija Irana i ostalih zemalja.

Poslanici partije britanskog premijera Tonija Blera juče su se pobunili protiv predloga za izgradnju nuklearnog antiraketnog sistema vrednog više milijardi dolara, programa za koji kritičari kažu da bi mogao potkopati napore za zaustavljanje oružanih ambicija Irana i ostalih zemalja. Bler je Donjem domu parlamenta rekao da bi trebalo zameniti četiri nuklearne podmornice britanske flote, koje bi trebalo da budu postepeno ukinute do 2022, kako bi zemlja bila u stanju da se suoči sa eventualnim napadima otpadničkih režima i terorističkim pretnjama.
Bler će najverovatnije dobiti odobrenje za sprovođenje programa, za koji je procenjeno da bi mogao koštati 20 milijardi funti, ali samo uz podršku opozicione Konzervativne partije, koja je najavila da će podržati predlog. Više od 100 poslanika, uključujući 60 osoba iz Blerove vladajuće Laburističke partije, planira da odbije predlog i uloži amandman, zahtevajući od vlade da odloži unapređenje nuklearnih podmornica. Dvojica visokih članova Blerove vlade podneli su ostavku u znak protesta prema predlogu. Laburistička partija se odrekla svoje dugoročne politike o jednostranom nuklearnom razoružanju kasnih 1980-ih, ali značajan broj članova partije nastavlja da pritiska Britaniju da izbaci iz upotrebe nuklearno naoružanje. Bler, koji je najavio da će napustiti kancelariju do septembra, izjavio je da će arsenal nuklearnih bojevih glava biti smanjen sa 200 na 160.
U pismu, koje je 8. marta bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov uputio londonskom listu Tajms, navodi se da je „Blerova žurba da razvije nuklearne rakete, čije bi korišćenje bilo produženo do 2050, u najmanju ruku začuđujuća“. Gorbačov tvrdi da takav plan rizikuje da dodatno pritisne Ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja i pokopa napore za zaustavljanje Iranskog nuklearnog programa. Pobornici antinuklearnih kampanja, takođe, tvrde da bi čitav program mogao koštati tri puta više od trenutnih vladinih procena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari