BNV: Dok se ne rasvetle zločini, srpske oružane snage neprijatelji Bošnjacima 1Foto: Beta/Ishak Slezović

„Činjenica da organi Srbije nisu uradili ništa na rasvetljavanju zločina i kažnjavanju zločinaca nad Bošnjacima u Sjeverinu kod Priboja i  drugim mestima u Sandžaku, je opasna poruka Bošnjacima“, kažu iz BNV.

Ovo je Bošnjačko nacionalno veće (BNV), u današnjem saopštenju za javnost, povodom tri decenije od otmice i ubistva 16 Bošnjaka iz pribojskog sela Sjeverin imalo da poruči.

BNV je osudilo učestvovanjem tadašnjih vlasti Srbije i Jugoslavije „u planiranju, organizovanju i činjenju zliočina nad civilima u Sjeverinu, ali i u drugim mestima“.

„Sve dok se ne rasvetle zločini nad Bošnjacima Sandžaka, dok se počinioci ne kazne i dok se ne sprovede lustracija, Bošnjaci u srpskim oružanim snagama vide objektivnu neprijateljsku oružanu silu“ . poručili su iz BNV i zatražili hitno „otkrivanje i identifikaciju posmrtnih ostataka ovog i ostalih zločina“.

Nacionalni bošnjački savet ponovio je i svoju ocenu „da su srpske oružane snage tokom devedesetih sprovele organizovani državni teror nad bošnjačkim narodom u Sandžaku“ i da je više od 17 hiljada bilo žrtava prebijanja, nelegalnih pretresa i policijskih zastrašivanja.

Zločin nad civilima iz Sjeverina dogodio se 22.oktobra 1992.godine.

Iz autobusa užičke „Rakete, koji je saobraćao na relaciji Rudo (BiH) – Priboj (Srbija). nakon legitimisanja, izvedeno 16 Bošnjaka, koji su nakon zlostavljanja likvidirani na obali Drine.

Zločin je počinila jedinica „Osvetnici“, kojom je komandovao Milan Lukić.

Okrućni sud u Beogradu, 2006.godine, pravosnmažno je, na višegodišnje kazne zatvora, osudio četvoricu pripadnika jedinice koja je izvršila zločin.

Nevladine organizacije podsećaju, da su, za tri decenije, pronađeni posmrtni ostaci samo jedne žrtve i da se ostali, i dalje vode, kao nestali.

Porodice žrtava su pokušale da od države Srbije dobiju obeštećenje, ali je taj zahtev odbijen 2007.godine, jer „ne postoji veza države Srbije i zločina koji se digodio“.

Predstavku porodica žrtava, pre tri i po godine, odbacio je i Evropski sud za ljudska prava, jer „se zločin dogodio pre nego što je Srbija verifikovala Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda“.

s.novosel

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari