BNV: Odgovor na velikodržavne nacionalizme i simbol otpora i nade 1Podizanje bošnjačke zastave ispred sedišta BNV  Foto: BNV info šlužba 

Svečanom sednicom i podizanjem zastave ispred glavnog sedišta Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u Novom Pazaru, obeležen je 11.maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, ali i jubilej, tri decenije postojanja i rada te institucije.

Predsednica BNV Jasmina Curić je rekla da je ta institucija osnovana „u teškom, neizvesnom i opasnom vremenu za bošnjački narod na ovim prostorima, kao civilizacijski odgovor na velikodržavne nacionalizme i simbol otpora i nade“.

– Nakon ovih 30 godina borbe i ustrajavanja u radu za prava bošnjačkog naroda, iako se nalazimo u boljem položaju nego u teškim ratnim devedesetim godinama, još nismo stigli do cilja, nismo zaokružili svoja prava, imamo još mnogo posla i pred nama je još mnogo zadataka – poručila je predsednica BNV.

Na svečanoj sednici, plakete za doprinos ostvarivanju prava Bošnjaka u Sandžaku, dobili su arhitekta Šefčet-Fahro Zatrić, koji je uradio konstrukciju zastave i grba sandžačkih Bošnjaka, i Emir Ugljanin, koji je napisao upustvo za izradu i upotrebu nacionalnog grba i zastave Bošnjaka.

Zastavu na jarbol podigli su predsednica BNV Curić i arhitekta Zatrić.Svečanosti su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava u Sandžaku, verskih zajednica,BiH, bošnjački poslanici u Skupštini Kosova i generalni konzul Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol.

Dan bošnjačke nacionalne zastave -11.maj obeležava se u znak sećanja, kada je na taj dan 1991.godine, osnovano Muslimansko nacionalno veće Sandžaka (MNVS), koje je kasnije preimenovano u BNV. Ovaj dan se aktivno obeležava od 2005.godine i jedan je od tri nacionalna praznika sandžačkih Bošnjaka, koje je ustanovilo BNV. Nacionalni praznici su i 11.jul – Dan sežanja i 20.novembar –Dan Sandžaka.

Svečanosti u bošnjačkom nacionalnom savetu nisu prisustvovali većnici liste „Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić“, koji su juče saopštili da napuštaju rad u BNV „jer većina zloupotrebljava ovu nacionalnu instituciju“ i da će sami realizovati projekte značajne za bošnjačku nacionalnu zajednicu.

Većničku većinu čini koalicija lista „Samoopredeljenje“ Sulejmana Ugljanina, sa 14 mandata i „Vakat je“,koju podržava vladajuća Sandžačka demokratska partija (SDP), sa 8 većnika.

Pre godinu dana, vladajuća koalicija oduzela je mandat Muameru Zukorliću, lideru Stranke pravde i pomirenja (SPP) i aktuelnom potpredsedniku republičkog parlamenta. U šturom saopštenju BNV je navelo da mu se mandat oduzima zato što više od godinu dana nije prisustvovao sednicama.                                    

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari