Boban Rajić za UNS: Kupujem Novosti da ih unapredim 1Foto: Aleksandar Veljković

Smederevski biznismen, vlasnik privrednog društva Media 026 koje je zainteresovano za kupovinu Kompanije Novosti Boban Rajić za Udruženje novinara Srbije (UNS) rekao je da su se za kupovinu odlučili zbog potencijala ove medijske kuće da se „posle više godina poslovanja sa gubitkom, uz kvalitetan biznis plan ono unapredi“.

Na pitanje UNS-a da li će potpisati kupoprodaji ugovor u kojem Štamparija Borba traži za udele u Kompaniji Novosti 300 miliona dinara, Rajić je rekao da smatra da je „ponuda društva Media 026 veoma dobra i iznad iznosa koji je predviđen Unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR)“, imajući u vidu da se imovina Novosti procenjuje na „preko milion evra“.

O tome da li se ikada bavio medijskim poslovima, Rajić je UNS-u rekao da je Poslovni sistem Coka porodični, osnovan 1985. godine i bavi se različitim delatnostima ugostiteljstva, trgovine, proizvodnje i nekretninama, koji zapošljava više od 600 osoba i ostvaruje godišnji profit iznad 40 miliona evra.

Cilj društva Media 026 je da se kupovinom Kompanije Novosti „u kratkom roku podigne tiraž i naprave reforme koje bi omogućile dugoročno bolju tržišnu poziciju i pozitivan poslovni rezultat“.

Na pitanje da li je i gde bilo objavljeno da Štamparija Borba traži kupca udela u Kompaniji Novosti, Rajić je UNS-u kazao da se Štamparija i Novosti nalaze u UPPR-u, kao i da se sve „što se čini i radi jeste u skladu sa važećim Zakonom o stečaju, tako da je upravo UPPR-om predviđeno raspolaganje udelima“.

Rajić kaže da je opredeljenje menadžmenta da Media 026 bude oslonac posla u medijskom sektoru, a ne Poslovni sistem Coka koji stoji iza Medie 026, jer u njihovi sistemu „posluje više društva, a svako privredno društvo je zasebna celina koja u okviru svoje branše posluje najbolje i najefikasnije“.

 

Isailović predao prijavu za registraciju Medie 026

Prijavu za registraciju privrednog društva Media 026 d.o.o. Vučak 31. avgusta prošle godine APR-u predao je Igor Isailović.

Inače, istoimeni beogradski advokat Igor Isailović, kako je KRIK pisao, osniva ofšor firme i blizak je saradnik sa ministrom Sinišom Malim. Premijerka Ana Brnabić 2015. godine je sa Isailovićem osnovala preduzeće „Energy & Innovation“, o čemu je KRIK pisao.

Prošlu godinu Media 026 završila sa gubitkom, društvo koje je vlasnik ima milionske prihode

U finansijskom izveštaju na sajtu Agencije za privredne registre (APR) stoji da je privredno društvo Media 026 d.o.o. Vučak prošlu godinu završilo sa gubitkom od 181 hiljadu dinara.

Međutim, na sajtu APR navodi se da je Media 026 u vlasništvu privrednog trgovinskog društva Rajić Invest d.o.o. Vučak vlasnika Bobana Rajića, koje je prošle godine imalo prihode od oko 126 miliona, a dobit 793 hiljada dinara.

 

Coka – društvo u blokadi, milionski prihodi

Na sajtu Narodne banke Srbije stoji da je privredno društvo „Coka“ iz Vučaka u 2017. i 2018. godini imalo 518 dana blokada, sa dugom u iznosu od 37.307.381,43 dinara.

Prihodi ovog društva prošle godine, stoji u finansijskom izveštaju „Coke“, bili su 13.194.000 dinara.

Prema UPPR-u „Coke“, koji je urađen prema rešenju Privrednog suda u Požarevcu iz juna ove godine, stoji da se ovo privredno društvo suočilo da finansijskim poteškoćama u 2010. godini, da je 2017. stabilizovalo svoje poslovanje, a od 2018. mu ponovo padaju prihodi.

Nakon brojnih promena u strukturi ovog privrednog društva zbog finansijskih teškoća, sadašnji vlasnik „Coke“ sa 100 udela je Dunav a.d. iz Smedereva čiji je generalni direktor Boban Rajić.

U napomeni uz finansijski izveštaj na sajtu APR-a piše da je društvo „Coka“ osnovano 1984. godine kada je otvorena prva samostalna trgovačka radnja, koja se bavila prodajom prehrambene robe.

Poslovni sistem Coka nastao je 2008. godine spajanjem trgovinskih preduzeća „Dunav“ iz Smedereva i „Nova trgovina“ iz Požarevca. Coka se tada bavio maloprodajom u Podunavskom i Braničevskom okrugu, kao i proizvodnjom kartonske ambalaže, ugostiteljstvom…

Coka je 2010. godine za partnera među srpskim trgovinskim lancima izabrao Merkator S, što je podrazumevalo da Coka izdaje u dugogodišnji zakup maloprodajne lokale.

Kako su mediji pisali, Boban Rajić je na 15 godina Merkatoru S iznajmio 22 lokala sa zaposlenima, u Smederevu, Požarevcu, Smederevskoj Palanci, Petrovcu na Mlavi, Velikoj Plani, Markovcu, Azanji i okolnim selima…

Nakon što je kompanija hrvatskog biznismena Agrokor preuzela Merkator S, nastavljena je saradnja sa Rajićem do 2016. godine, kada je Agrokor, kako su mediji pisali, prebacio ugovorne obaveze veće od 20 miliona evra na kiparsku firmu koja nije plaćala iznajmljivanje lokala „Coki“ zbog čega je nestajala struja u njihovim objektima.

„Četiri dana neki marketi u Smederevu nisu radili i bili su prefarbani u crno. To smo uradili kao protestni gest. Neću dozvoliti da Agrokor posluje, a da mu ja plaćam struju. Parkirali smo i vozila ispred marketa“, rekao je tada Rajić.

Zbog ove afere, Rajić je medijima 2017. godine rekao da su “sumnjiva lica iz kriminogene sredine” pretila njegovoj porodici, zbog „valjda želje da javno ne obelodanjuje navedenu prevaru”.

Podsetimo, Štamparija Borba a.d, većinski vlasnik Kompanije Novosti, na sednici Skupštine akcionara 26. avgusta ove godine donela je odluku da odobri ugovor o prodaji ove medijske kuće privrednom društvu Media 026 d.o.o. Vučak Bobanu Rajiću.

Skupština akcionara Štamparije Borba je dala saglasnost na „raspolaganje imovinom velike vrednosti“ kojom je odobreno zaključenje kupoprodajnog ugovora, čime će, ukoliko bude potpisan, privrednom društvu Media 026 pripasti 98 odsto vlasništva Kompanije Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari