Bodrožić: Junajted medija "na crnoj listi vlasti" 1Foto: FoNet/ Vlada Slobodan Miljević

Brojni novinari i urednici koji su radili u vreme Slobodana Miloševića, posebno tokom zloglasnog Zakona o informisanju donetog 1998. kada je ministar informisanja bio Aleksandar Vučić, ovih dana govore o tome da ih trenutna situacija u medijskoj sferi podseća upravo na taj period.

Progon objektivnih i kritičkih medija tada se sprovodio drakonskim novčanim kaznama koje redakcije nisu mogle da plate, a današnje metode su znatno suptilnije – dovoljno je da vas aktuelni predsednik i članovi njegove stranke nebrojeno puta u javnosti označe kao državne neprijatelje i strane plaćenike, pa ćete doći u situaciju da niko neće želeti/smeti da sarađuje sa vama.

Kao što su se godinama unazad oglašivači povlačili iz Danasa, tako sada novi dnevni list čiji vlasnici i urednici nisu „u milosti“ režima i ne može da ugleda svetlost dana, jer nijedna štamparija u Srbiji neće da ga štampa.

O tome je svedočio glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović navodeći da se novine „Nova“ još nisu pojavile na tržištu jer su štamparije odbile saradnju pod izgovorom da nemaju kapaciteta, tehnički mogućnosti, dovoljno ljudi…

Što nije tačno jer su pre nekoliko godina, sa istim tim ljudstvom i kapacitetima, štampale duplo veće tiraže dnevnih novina od oni koji se štampaju danas.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kaže za Danas da većina štamparija u Beogradu ima kapaciteta za štampanje novih novina, naročito Ringierova, ali da je očigledno da ne smeju da prihvate posao jer su Junajted medija i njeni mediji „na crnoj listi vlasti“.

– I ovaj slučaj pokazuje gde smo danas kada su medijske slobode u pitanju i koliko je vladajuća partija spremna da zagorča život svakome ko ne podržava njenu politiku i ne obavlja propagandu u njenu korist. I ovaj slučaj nas vraća u devedesete i sve ide ka tome da im je cilj da nas potpuno zatru. I bukvalno – smatra Bodrožić.

Pokret slobodnih građana saopštio je juče da je Aleksandar Vučić usavršio svoje cenzorske metode iz devedesetih godina i u uslovima apsolutne medijske neslobode u Srbiji kreirao poslovni ambijent u kom ni jedna štamparija ne sme da štampa novine koje nisu pod njegovom direktnom kontrolom.

– Smešna je tvrdnja štamparija u Srbiji da nemaju kapacitete da štampaju Nova novine, s obzirom da su pre samo desetak godina te iste štamparije štampale desetostruko veće tiraže tadašnjih medija. Takođe, u poslednjih nekoliko godina, primetna je hiperprodukcija novih tabloida poput Objektiva, Srpskog telegrafa, Ekspresa i drugih, koji pod zaštitom države odmah dobijaju kako povlašćeno štampanje, tako i sufinansiranje iz budžeta bez obzira na činjenicu da ne ispunjavaju ni osnovne uslove konkursa i oglase javnih preduzeća – ukazuju u PSG.

Pokret je istakao da će o ovome izvestiti svoje evropske partnere, „naročito imajući u vidu predstojeći dijalog“, u kom je tema kontrole medija ključna oblast, u kojoj Srbija svake godine uprkos pritiscima sve više nazaduje.

United media, inače vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Evropi, uputila je juče pismo premijerki Srbije Ani Brnabić i ministarki kulture i informisanja Maji Gojković pozivajući ih da reaguju i učine sve kako bi se svim medijima omogućilo da na tržištu posluju pod jednakim uslovima. Kako navode, više puta su u proteklom periodu javno upozoravali na slučajeve kršenja medijskih sloboda koje su iskusili u praksi.

„Ovog puta suočeni smo sa situacijom da u Srbiji ne postoji štamparija koja bi prihvatila posao štampanja dnevnog lista „Nova“. Ni u jednoj od zemalja u kojima poslujemo nismo se suočili sa barijerom da vlasnici i direktori državnih i privatnih štamparija strahuju da prihvate novi posao, posebno u doba pandemije i ekonomske krize i poslovne neizvesnosti koju je ona proizvela“, navodi United media.

Izvršna direktorka UM Aleksandra Subotić, u pismu premijerki i ministarki kulture, podsetila je da je dužnost predstavnika izvršne vlasti da obezbede slobodu medija i da je „zato bitno da se u Srbiji omogući ambijent u kojima građani mogu da čuju različita mišljenja i da imaju slobodan izbor šta žele da čitaju ili gledaju“.

„Vi kao nosioci najviših državnih funkcija imate dužnost da takve uslove omogućite, jer biste tako pokazali da u Srbiji može biti medijskog pluralizma i poštovanja principa slobodnog i konkurentnog tržišta. U prošlosti smo bili svedoci da nadležne institucije reaguju neadekvatno i sporo ili uopšte nisu reagovale na različite pritiske na slobodne medije i novinare. Verujemo da ćete se potruditi da u skladu sa funkcijom koje obavljate istražite zašto se štamparije u Srbiji plaše da štampaju novine „Nova“ i o tome obavestite građane Srbije“, istakla je Subotić.

Subotić: Obavestićemo evropske institucije

Izvršna direktorka UM Aleksandra Subotić je naglasila da će United media i o ovom slučaju obavestiti sve evropske institucije, strukovna udruženja, ali i predstavnike diplomatskog kora u Beogradu, kao što je to učinila i pre par meseci kada je državni Telekom Srbija sklopio ugovor o saradnji sa privatnom kompanijom Telenor sa ciljem da uništi kablovskog operatera SBB-a i nezavisne medije u Srbiji. Ona je pozvala Vladu Srbije da se država povuče iz vlasništva u medijima (i stvarnog i prikrivenog), jer je to ključna tačka medijskih reformi i propisana je zakonima usvojenim još pre skoro sedam godina, a samo će primenom zakona svi mediji imati jednake uslove za učešće u tržišnoj utakmici.

Radomirović: Nije strah

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović ima malo drugačije viđenje, smatrajući da štamparije nisu iz straha odbile da štampaju Novu i da to treba istražiti.

– Ako postoji štamparija koja štampa Tabloid ne mogu da verujem da neko zbog straha odbija da štampa tabloid Junajted grupe – rekao je Radomirović za Danas.

Preduzeće Dan graf, izdavač lista Danas, posluje u okviru kompanije United media

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari