Bojan Pajtić: Nema dileme da će Vučić, kakav god bio rezultat, proglasiti "istorijsku pobedu SNS" 1Foto: FoNet/Marija Đoković

U Srbiji izbori ne mogu biti regularni, jer ne postoje elementarni uslovi za fer političku utakmicu. Ogromna većina medija je u funkciji glorifikacije režima i satanizacije opozicije, kupovina glasova po sistemu “bugarskog voza” bila je karakteristična za sve izborne procese, a svako poznaje bar nekoliko ljudi koji su bili žrtva ucena čiji je cilj bio da se zaposleni u javnom sektoru “ubede” koga da zaokruže na glasačkom listiću – kaže za Danas Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Govoreći o svom viđenju postizborne atmosfere, nakon 3. aprila, sagovornik Danasa kaže da kada se gore navedenom doda “uvoz” birača iz susednih zemalja, koji su razotkrili neki mediji, kao i veliki broj lica čije je prebivalište prijavljeno na adresama na kojima ne stanuju, niti ih vlasnici stanova poznaju, jasno je da je bavljenje opozicionom politikom, u najmanju ruku – sizifovski posao.

– Nema nikakve dileme da će Vučić, kakav god bio rezultat, veoma brzo nakon zatvaranja birališta proglasiti “istorijsku pobedu SNS”. Nema nikakve dileme ni da će zbog neregularnosti u vremenu koje je prethodilo izborima (a, s obzirom na iskustva, ne sumnjam da će ih biti i u toku izbornog dana) – opozicija na neki način iskazati svoj protest – smatra Pajtić.

Kako dodaje, oblik i snaga tog protesta, kao i njegovo trajanje, zavisiće od toga kolika bude razlika između broja glasova koje dobiju vladajuće stranke i broja koji dobije opozicija.

Bojan Pajtić: Nema dileme da će Vučić, kakav god bio rezultat, proglasiti "istorijsku pobedu SNS" 2

– Jasno je da ovaj režim, čak i u slučaju gubitka na izborima, što bi se moglo dogoditi samo u slučaju dramatične i do sada neviđene izlaznosti birača, neće prepustiti vlast. Međutim, ne idu im u prilog ni tenzije u društvu, kao ni dugotrajne demonstracije. Zbog toga će učiniti sve da reakcija na proteste bude što blaža, da bi opozicioni glasači bili što manje isprovocirani. Ove godine će izostati frenetične pohvale Vučiću iz zapadnih centara, koji se ne mire sa tim što Srbija još nije uvela sankcije Rusiju, ali će čestitki biti sa istoka – zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, izjavio je da Ministarstvo i Bezbednosno informativna agencija imaju informacije da se za nedelju – dan izbora, „priprema više grupa, motivisanih i organizovanih od strane pojedinih političkih partija u našoj zemlji, ali i stranog faktora koje će pokušati da kompromituju pa i spreče održavanje izbora“.

Pokušaće da upadaju na biračka mesta, da razbijaju kutije, pokazuju falsifikovanu izbornu dokumentaciju i za sve to će biti spremni, organizovani, u čemu će im značajno pomoći mnoge službe iz našeg okruženja“, rekao je Vulin na vanrednoj konferenciji za novinare.

Po njegovim rečima, „već sada postoje spiskovi kriminalaca koji treba da uđu u našu zemlju i da pomognu u sprečavanju normalnog odvijanja izbora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari