Bojana Selaković: U Srbiji ne postoje fundamentalni postulati demokratije 1

Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa, ističe za naš list da u Srbiji trenutno ne postoje fundamentalni postulati demokratije.

Komentarišući najnoviji izveštaj Međunardnog instituta za demokratiju i izbornu podršku (IDEA) u kojem se navodi da je Srbija jedna od 10 država u kojima je zabeležen najveći pad demokratije, te da je naša zemlja sada hibridni režim, Selaković kaže da je ne iznenađuju ti navodi IDEA-e.

Naša sagovornica podseća da je više civilnih organizacija ukazivalo o zabrinjavajućim trendovima u Srbiji i pre nego što su to počele da primećuju međunarodne institucije i organizacije.

– Ono što mi živimo svaki dan, informacije koje dobijamo od aktivista i novinara jasno ukazuju da u Srbiji ne postoje fundamentalni postulati demokratije koji su potrebni za jedno društvo. Od stanja u kojem se nalazi paralment, medijskih sloboda, napada na aktiviste i aktivistkinje za ljudska prava, načina na koji se donose odluke, koncentraciju vlasti na jednom mestu, jasno je da postoji trend sužavanja prostora za građansko delovanje što se smatra jednim od indikatora koji ukazuju da je demokratija u Srbiji u lošem stanju – naglašava Selaković.

Kako dodaje, u Srbiji ne funckioniše ni princip podele vlasti koji je osnova demokratije.

– U parlamentu se trentuno usvaja budžet Srbije za sledeću godinu, te je na jučerašnjoj sednici skupštinskog Odbora za ustavna pitanja, za 14 minuta usvojeno 15 zakona. To je ceo paket u kojem su budžet, budžetski i još neki zakoni koji treba da ideu na glasanje. Rasprava o budžetu treba da traje mesecima, da se razogvara sa organizacijama i građanima, a u Odboru za ustavna pitanja su za 14 minuta odobrili 15 zakona i to je najbolja demonstracija stanja u Srbiji – ističe Bojana Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari