Gradonačelnik Kandahara Hajder Hamidi ubijen je juče, a likvidirao ga je bombaš samoubica koji je sakrio eksploziv u sopstveni turban, rekli su zvaničnici istoimene provincije na jugu Avganistana. Hamidi je drugi visoki avganistanski zvaničnik koji je ovog meseca ubijen u Kandaharu, gradu koji je pre dolaska međunarodnih trupa važio za glavno uporište talibana. Tamo je prethodno ubijen Ahmed Vali Karzai, moćni polubrat predsednika država Hamida Karzaija.


Do eksplozije je došlo u zgradi lokalne vlade u centru grada Kandahara, a prema rečima portparola provincijskih vlasti, tom prilikom je poginuo i jedan civil, a još jedan civil i pripadnik obezbeđenja su povređeni. „Bombaš samoubica je stavio eksploziv u turban, i aktivirao ga je čim je gradonačelnik došao na posao“, rekao je zamenik šefa policije šer šah Jusafzai.

Policijski zvaničnici Kandahara su rekli da je gradonačelnik otišao u jednu gradsku opštinu gde je postojao sukob u vezi sa izgradnjom kuća, i da se napadač infiltrirao u grupu ljudi koja je juče došla kod gradonačelnika na razgovor o tom pitanju. Hamidi je pominjan kao moguća zamena za Ahmeda Valija Karzaija, predsednika Saveta provincije Kandahar kojeg je 12. jula ubio bliski saradnik u njegovoj dobro utvrđenoj kući. Ovo ubistvo je dovelo do borbe za moć u Kandaharu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari