U eksploziji automobila bombe koja se juče dogodila ispred kancelarije premijera Abdelaziza Belkadema u prestonici Alžira ubijeno je najmanje 30, a ranjeno 82 osobe. Dvoje svedoka su potvrdili da su videli osobu u automobilu koja se kretala ka zgradi i da je taj automobil potom eksplodirao.

U eksploziji automobila bombe koja se juče dogodila ispred kancelarije premijera Abdelaziza Belkadema u prestonici Alžira ubijeno je najmanje 30, a ranjeno 82 osobe. Dvoje svedoka su potvrdili da su videli osobu u automobilu koja se kretala ka zgradi i da je taj automobil potom eksplodirao. Prema rečima očevidaca komadi stakla su se mogli videti na 200, pa i na 300 metara od glavnog ulaza u zgradu u kojoj je smešteno i Ministarstvo unutrašnjih poslova i kancelarija premijera. Šest spratova zgrade teško su oštećeni. Stanovnici istočnog dela Alžira preneli su da se u tom delu dogodila slična eksplozija ispred jedne policijske stanice, kada je ubijeno osam a ranjeno 50 osoba. Prema izveštajima iz alžirske prestonice u toku dana je odjeknuo veći broj eksplozija. Očevici prenose da se u Alžiru čulo nekoliko eksplozija i da se u centru grada nalazi najmanje deset ambulantnih kola, da je više stotina ljudi izašlo na ulice i da je u toku spasavanje preživelih koji se nalaze ispod ruševina. Prema izveštajima s terena najjača eksplozija u centru grada bila je izuzetno snažna, a komadi razbijenog stakla razleteli su se na više od 200 metara. Jučerašnji bombaški napad najveći je u alžirskoj prestonici u poslednjih nekoliko godina. Policija za sada nije saopštila zvanične podatke.

Al-Kaida preuzela odgovornost

Dubai – Portparol Al-Kaide za Magreb preuzeo je odgovornost za eksplozije u centru Alžira, javila je katarska televizija Al-Džazira. Nakon jučerašnjih napada u Alžiru i samoubilačkih napada u Kazablanki, Maroko je pozvao zemlje Magreba, koje osim Maroka i Alžira, čine Tunis, Libija i Mauritanija, na jaču saradnju u borbi protiv terorizma.

Inače, početkom godine u Tunisu i Alžiru otkriven je lanac organizacije vehabija. U Tunisu je došlo i do sukoba u kojima je bilo i žrtava, dok u Alžiru nije bilo sukoba već su pripadnici ove grupe otkriveni u saharskim oazama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari