Bor blizu uvođenja vanredne situacije 1Foto: Beta/Milan Obradović/MO

Bor je označen kao jedan od gradova u kome se beleži rast broj zaraženih, a Stručno-operativni tim za higijensko-epidemiološke mere gradskog Štaba za vanredne situacije sastao se juče i nakon razmatranja trenutne epidemijske situacije u gradu predložio Štabu uvođenje vanredne situacije, kako bi se zaustavilo širenje virusa i sačuvalo zdravlje svih građana.

Epidemijska situacija, kako navode nadežni, je nesigurna zbog pojave novih slučajeva virusa, a njih je prema poslednjim informcijama zaječarskog Zavoda za javno zdravlje saopštenim juče – četiri.

Svi novoinficirani imaju blage simpotome, nalaze se u kućnoj izolaciji, na adekvatnoj terapiji i pod nadzorom lekara. U Boru je trenutno korona virusom zaraženo 39 osoba.

Na grudnom odeljenju borske Opšte bolnice je 14 bolesnika i prema rečima direktora bolnice, dr Gorana Joksimovića sedam pacijenata je pozitivno na korona virus, a za pet se čekaju rezultati testa.

Iz zdravstvenih ustanova u Boru stižu apeli za odgovorno ponašanje i poštovanje preporuka i mera.

– Znamo da kreće sezona slava, pa bih ovom prilikom ponovo apelovao na naše sugrađane da budu odgovorni jer nije vreme za velika okupljanja. Na nama je da iznesemo celu ovu situaciju i zajedno prebrodimo period koji nam predstoji. – kaže dr Goran Joksimović.

– Svako ko primeti i najblaži simptom koji može ukazivati na neku virusnu infekciju, nije na odmet da se javi u kovid ambulantu kako bi se odradili detaljni pregledi i ustanovila adekvatna terapija. Time ćemo prvo zaštiti sebe, a onda i svoju okolinu. Neophodno je da se strogo držimo propisanih mera, a to je nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, redovna higijena ruku, dezinfekcija prostora i održavanje distance. – ističe  epidemiolog Doma zdravlja u Boru dr Javorka Stankulić.

Provera da li se i u kojoj meri poštuju propisane mere Кriznog štaba je u toku i inspekcija je već krenula sa kontrolom objekata u Boru.

– Кontrolišemo ugostiteljske objekte, trgovinske lance, ali i građane. Ovim putem apelujem na građane da poštuju mere kako ne bi bilo potrebe za reagovanjem inspekcijskih organa. –  poručio je načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove, Dragan Štrbac.

Na području opštine Negotin, prema podacima opštinske uprave, aktivno pozitivnih je 13, a poslednji slučaj potvrđen je u utorak, kada je od  tri testirana lica u negotinskoj kovid ambulanti, jedan PCR test bio pozitivan. Novozaraženi je muškarac, starosti 32 godine, sa blagom kliničkom slikom i nalazi se na kućnom lečenju.

U Kladovu prema poslednjim informacijama, objavljene su 19. oktobra, nema  aktivno pozitivnih lica.

Inače, od početka epidemije na teritoriji ove opštine bilo je registrovano 158 slučajeva korona virusa, oporavilo se 155 lica, dok su tri pacijenta preminula od posledica virusa.

Prema jučerašnjem preseku koji je Danas dobio od direktora Doma zdravlja u Majdanpeku, dr Dragana Fudulovića, u ovoj opštini jedno je lice aktivno zaraženo Kovidom 19.

Ovdašnjoj kovid ambulanti se tokom 24 sata javilo sedam pacijenta, pri čemu su četiri bila na kontrolnom pregledu. Testirane su četiri osobe i ti se rezultati očekuju. Nema pacijenata na hospitalizaciji.

Od početka epidemije kovidom 19 bilo je zaraženo 168 lica, izlečeno je 158, a od posledica korona virusa preminulo je devet lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari