BOŠ: Posledice nedavnih požara još uvek u zemlji i vodi 1foto (BETAPHOTO/EV)

Nedavni požari na teritoriji Beograda – na deponiji u Vinči i u Bloku 70, uzrokovali su ispuštanje izuzetno opasnih kancerogenih materija – dioksina i furana, koji su ostali u zemlji i vodi, saopštila je danas Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Problem koji se javlja je što se štetnost dioksina i furana po okolinu i ljude ne završava sa nestankom iz vazduha, navodi se u saopštenju i naglašava da su „te supstance iz vazduha završile u zemlji i vodi, odakle ponovo možemo da dođemo u kontakt sa njima i da tako prouzrokuju zdravstvene probleme“.

Dioksini i furani deo su liste zagađivača, a nadležni moraju strogo da prate njihove emisije, kao i da uklone povišene koncentracije s obzirom na posledice koje imaju po zdravlje, ukazuje u saopštenju BOŠ.

Međutim, ističe BOŠ, u Beogradu ne postoji tehnologija koja meri koncentraciju dioksina i furana što posredno znači da šteta ne može da bude adekvatno sanirana.

Upozorava da nepostojanje proverenih informacija o tome šta se nalazi u vazduhu, odnosno šta udišemo, izaziva dodatnu zabrinutost svih građana.

Osim kancerogenih materija kao što su dioksini i furani koji se pojavljuju tokom požara i sagorevanja plastike, tokom svake grejne sezone, građani su izloženi opasnim zagađivačima – PM2.5 i PM 10 česticama koje su direktna posledica spaljivanja uglja i drveta, dodaje se u saopštenju.

Ovi zagađivači se smatraju „tihim ubicom“, jer se njihova štetnost po zdravlje ispoljava nakon dužeg vremena izlaganju i odražava se na skraćivanje životnog veka, ukazuje BOŠ, dok s druge strane, dioksini i furani mogu imati akutan efekat i vrlo brzo izazvati posledice po zdravlje.

Iako su požari trenutno sanirani, približava nam se nova grejna sezona sa kojom očekujemo da brojevi na aplikacijama za prikazivanje kvaliteta vazduha značajno porastu, navodi BOŠ.

Dok očekujemo zvanični izveštaj o kvalitetu vazduha Agencije za zaštitu životne sredine za 2020. oslanjamo se na podatke prve građanske mreže za merenje kvaliteta vazduha u Srbiji, koju je pokrenula BOŠ, a pokazala su da je i tokom protekle grejne sezone koncentracija PM2.5 i PM10 čestica bila izuzetno visoka i ne samo u gradovima u kojima su državne stanice za merenje kvaliteta vazduha, već i u sredinama gde zvanično merenje ne postoji.

Tako je u 23 sredine od 35 zabeleženo prekomerno zagađenje vazduha, upozorila je BOŠ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.