Božo Prelević: Gašić da dostavi snimak iz Doljevca tužilaštvu, sudu, javnosti i porodici Gligorijević 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Advokat Božo Prelević izjavio je danas da bi ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić trebalo da dostavi tužilaštvu, sudu i porodici Stanike Gligorijević dva isečena snimka koja nisu bila dostupna sudu, na kojima se nalaze, kako je rekao, krucijalni dokazi o uzrocima nesreće na naplatnoj rampi u Doljevcu.

Prelević je agenciji Beta, povodom izjave Gašića da članovi porodice nastradale Stanike Gligorijević i njihov advokat mogu da pogledaju snimke s naplatne rampe, kazao da Gašić, nažalost, nije izneo tačne podatke „iako je bilo za očekivati da raspolaže tačnim podacima“.

Pravni zastupnik porodice Gligorijević podsetio je da je pravosnažnom presudom konstatovano da tužilaštvu i sudu kao ni punomoćniku oštećenih nikada nije dostavljen kompletan snimak s naplatne stanice u Doljevcu.

„Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić je rekao da je snimak grozan, što znači da je on gledao ceo sudski dokaz za razliku od učesnika sudskog postupka. Dakle, ministar Gašić da stavi originalni snimak na sto porodici, tužilaštvu, sudu i javnosti. Gašić bi trebalo da zna da nije toliko bitno koliko kamera je bilo na toj naplatnoj rampi nego to što su isečena dva snimka od krucijalnog dokaznog značaja“, istakao je Prelević i naglasio da je ministar u obavezi da sprovodi zakon, a ne zahtev.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je juče na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o njegovoj smeni da se snimci s četiri kamere naplatne rampe Doljevac, kada je poginula Stanika Gligorijević, nalaze „u storidžima ‘Puteva Srbije’ i dužnost je da se čuvaju deset godina“.

„Svako, pa i porodica može bez ikakvih problema da traži od njih (Putevi Srbije) snimke, kao i sud i tužilaštvo. Javno pozivam porodicu Gligorijević da dođe s advokatom i da pogleda snimke s naplatne rampe. Sve ono što su tražili tužilaštvo i sud, sve je to predato…“, rekao je između ostalog Gašić.

Nakon nedavnog govora sina nastradale, Milutina Gligorijevića na protestu Srbija protiv nasilja, gde je zatražio od vlasti da pokažu dva minuta snimka saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi u Doljevcu, MUP je uputio poziv njemu i bratu Aleksandru da pogledaju dva sporna minuta, ali bez prisustva advokata.

Četiri godine porodica nastradale Stanike Gligorijević traži dva minuta snimka s naplatne rampe u Doljevcu, gde se dogodila nesreća u kojoj je ona poginula.

Na pitanje Bete od kakvog bi značaja bilo objavljivanje dva sporna minuta snimka nesreće, kada je vozač tadašnjeg direktora Koridora Srbije i funkcionera Srpske napredne stranke Zorana Babića Dejan Stanojević već pravosnažno osuđen na četri i po godine zatvora, Prelević je rekao da postoji mogućnost ponavljanja sudskog procesa.

„Ako bi se na snimku utvrdilo da za volanom nije bio okrivljeni i osuđeni Stanojević, kao što sumnjamo, onda bi mogao da se ponovi sudski postupak zbog pronalaženja drugih dokaza“, objasnio je advokat.

Nesreća u Doljevcu dogodila se 31. januara 2019. godine, kada je poginula Stanika Gligorijević i još pet osoba teže i lakše povređeno.

Apelacioni sud u Nišu je u decembru prošle godine pravosnažno osudio vozača Stanojevića na četiri i po godine zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja.

Prema navodima optužnice, Stanojević je na dan nesreće službenom „škodom super b“ iz pravca Niša ka Grdelici brzinom od 93 kilometra na čas udario u „opel astru“ koja je bila na kanalu na naplatnoj rampi Doljevac, usled čega je ona udarila u zadnji deo „folksvagen pasata“ koji je napuštao rampu.

Gligorijević, koja je bila na zadnjem sedištu „opela“, poginula je na licu mesta, a među povređenima bio je i direktor Koridora Srbije Zoran Babić, koji je, po oceni suda, bio na zadnjem sedištu „škode“.

Prema sudskoj verziji, službeni automobil je vozio Stanojević, a Babić je, po sopstvenoj izjavi u istrazi „spavao na zadnjem sedištu“.

Na suđenju su prikazana četiri snimka nadzornih kamera s naplatne rampe, od kojih jedan pokazuje situaciju u vreme nesreće, ali se prekida na dva minuta, tako da se ne vidi trenutak udara Babićevog službenog vozila u „opel astru“, odnosno ne vidi se raspored sedenja u vozilu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da je video ceo snimak i da je, kako je rekao, užasan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari