U Vukovaru je juče održan drugi krug izbora za gradonačelnika, a veruje se da kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivan Penava ima ozbiljnu prednost. On je u drugi krug izbora ušao sa 47,43 odsto biračke podrške, a njegov protivkandidat, dosadašnji vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, sa 36,42 odsto glasova.

Mada je Penava u okviru predizborne kampanje izjavio da očekuje da ga u drugom krugu podrži više vukovarskih Srba, pošto ih je među njegovim biračima, tvrdi, bilo i u prvom, očekuje se da će glasači kandidata ojačalih srpskih stranaka Dragana Crnogorca (11,2 odsto iz prvog kruga) uglavnom glasati za Saba, ali hrvatski mediji sumnjaju da će to njemu biti i dovoljno, čak i ako se svih 11,2 odsto za njega odluči.

Ključnu vukovarsku političku priču, bar za neko vreme, odlučiće jedan jedini odbornički mandat koliko je po prvi put u tom gradu osvojila Hrvatska demokratska stranka Slavonije i Baranje (HDSB) čiji je šef Branimir Glavaš u mostarskom zatvoru. Taj jedan glas odlučiće većinu u Gradskom veću Vukovara i smatra se da nije sasvim izvesno kojoj će se strani (koaliciji HDZ-HSPAS ili SDP-SDSS) privoleti. I pored desne orijentacije „glavaševaca“, računa se i na činjenicu da je šefica HDSSB-a u Vukovaru Slavica Jelinić do pre nekoliko godina bila članica HDZ, odakle je istupila zbog unutarstranačkih sukoba.

Dakle, ma ko da se domogne ove tanke većine u Vukovaru teško će grad voditi, pa hrvatski analitičari veruju da vanredni lokalni izbori nisu Vukovar izveli iz političke nestabilnosti i sasvim ga zaštitili od daljeg ponavljanja izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari