"Skandalozno, primitivno i prostački": Sagovornici Danasa o Nestorovićevoj izjavi da su u opoziciji "Cigani" a njihovo ponašanje "ciganija" 1Foto: A.K./ATAImages

Poslanik Branimir Nestorović je na konstitutivnoj sednici Skupštine kolege iz opozicije nazvao „Ciganima“, a njihovo ponašanje „ciganijom“, što je izazvalo oštre reakcije šire javnosti i brojnih udruženja.

Sagovornici Danasa Nestorovićev istup ocenjuju kao čist prostakluk i primitivizam, dodajući da njegova izjava ne samo što je skandalozna, već je i zabrinjavajuća.

Poslanik DS Srđan Milivojević ocenjuje da je skandalozan vokabular poslanika sa liste Branimira Nestorovića, i to u danu kada su položili zakletvu da će, između ostalog, braniti ljudska i manjinska prava po najboljem znanju i umeću.

– Tužno je što baš svako može sa pozicije poslanika da na ovakav nacin vređa građane Srbije u najboljem maniru Srpske radikalne stranke. Ponosan sam na Ahmeda Ademovića, heroja Prvog balkasnkog rata, ratnog druga mog dede, nosioca Karađorđeve zvezde, koji je svojim ratnim lukavstvom i domišljatošću, odsviravši po sluhu znak za povlačenje turske vojske u prelomnici Kumnanovske bitke, omogućio veliku srpsku pobedu – ukazuje Milivojević.

On dodaje da se nada da će neke nove generacije odsvirati kraj ovakvim pojavama na političkoj sceni Srbije.

Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, ocenjuje da su prostakluk i primitivizam odavno imanentni pripadnicima ovog režima, “pa tako i pomenutoj osobi”.

– Ovo nije ništa novo. Međutim, čak ni u Srbiji rasizam nije dozvoljen i obavezno podleže inkriminaciji. Radi se o klasičnom govoru mržnje, koji, u okviru krivičnog dela “rasna i druga diskriminacija” podrazumeva kaznu zatvora. To što neko kao poslanik ima imunitet ne znači da ima pravo da ovakvim nazivima blati romsku zajednicu. U elementarno pravnoj državi za ovakav zločin se poslanicima ukida imunitet i izlažu se krivičnom progonu – ukazuje Pajtić.

Stevica Nikolić iz organizacije Opre Roma naglašava da je izjava doktora Nestorovića je skandalozna i zabrinjavajuća.

– Skandalozna je jer je neposredno pre izjave položio zakletvu u kojoj kaže da će verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava, slobode građana i po najboljem umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi. U istom dahu je uspeo da uvredi nezvanično najveću nacionalnu manjinu u Srbiji i prekrši zakletvu. Po mom poimanju patriote, kako sebe predstavlja, ovo je daleko od patriotskog ponašanja, jer ovakve izjave dele društvo i podrivaju poverenje u naše političke institucije – ukazuje Nikolić.

Možete li da zamislite da Nestorović pacijente naziva „ciganijom“?

Prema njegovim rečima, zabrinjavajuće je što se čini da Nestorović uopšte ne vidi problem u tome da koristi rasističku retoriku, retoriku koja poziva na rat i slično.

– Ovakvim ponašanjem urušava sliku univerzitetskog profesora i doktora. Da li možete da zamislite odnos prema pacijentima koje smatra „ciganijom“? Nažalost, stvoren je prostor za šarlatane da zauzmu poziciju moći i da odlučuju o našoj budućnosti. Nestorović je fenomen koji nam se desio i koji ne smemo da ignorišemo, već moramo kao društvo da reagujemo i osudimo ovakvo ponašanje. Pre svega, novoizabrani parlamentarci sada imaju priliku da se osude ovakvo ponašanje i demonstriraju integritet i doslednost zakletvi koju su položili i da stanu u odbranu naroda – naglašava Nikolić.

Da bismo se suočili sa ovim izazovom, dodaje, parlament mora pokrenuti temeljnu istragu i primeniti odgovarajuće disciplinske mere protiv odgovornog člana.

Prema njegovim rečima, ključno je preduzeti proaktivne korake u prevenciji diskriminacije i promovisanju inkluzivnosti, što uključuje obaveznu obuku o osetljivosti za sve parlamentarce, uspostavljanje jasnih protokola za rešavanje slučajeva diskriminacije i uznemiravanja.

– Osim toga, neophodno je osnovati snažan parlamentarni odbor za raznolikost i inkluziju, koji će nadgledati i unapređivati ove napore putem otvorenog dijaloga i saradnje. Verujem da je većinska Srbija protiv ovakvog ponašanja i da će najveći deo novoizavranih parlamentaraca biti spreman da stane na put novim podelama u društvu – zaključuje Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari