Bravo: Bosna se suočava sa prošlošću, Srbija i Hrvatska zveckaju oružjem 1Ermin Bravo/Foto: N. Kovačević

„Bosna je ušla u vrlo ozbiljan proces suočavanja bošnjačke strane sa vlastitim zločinima, što je veoma važno. U Zenici je to bila muzička škola, a u Sarajevu – Kazani. O Kazanima se u Sarajevu vode ozbiljne polemike o tome kako označiti to mesto, gde je idiot i odmetnik Armije BiH mučio Srbe. To se znalo i o tome se ćutalo, ali mi smo o tome progovorili“, kazao je poznati bosanskohercegovački glumac Ermin Bravo.

U predstavi „Sedam strahova“, po romanu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, koja je otvorila 26. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ u Užicu, on tumači lik novinara Besima, koji traga za nestalim kolegom Aleksandrom Rankovićem Aleksom.

Uzbudljiv i, prvenstveno, hrabar komad, otvara pitanja individualne i kolektivne krivice, kroz priču o strahotama koje su predstavnici Armije Bosne i Hercegovne, tokom rata devedesetih, učinili srpskom i hrvatskom stanovništvu u muzičkoj školi u Zenici.

„To mi je jedna od najznačajnijih predstava, jer u njoj govorimo o onome o čemu se ćuti, iako je (Avdićev) roman ranije otvorio tu temu“, kazao je Bravo, tokom okruglog stola o toj predstavi.

„U muzičkoj školi u Zenici su mučili Srbe i Hrvate“, podsetio je glumac i ocenio da „predstava govori o suočavanju sa prošlošću, ali nas i pita da li nam je važan život čoveka koji pripada manjini“.

„Ne znam koliko pratite dešavanja u Bosni i neću puno da ulazim u politiku, ali imam potrebu da nešto kažem. Vrlo je čudno doći iz Bosne, u kojoj se ozbiljno govori o suočavanju sa zločinima od pre trideset godina, u trenutku kada se zvecka oružjem iz Hrvatske i Srbije da bi se lopovi spasili zatvora i spremni su na to da se mladi ljudi biju. Kao da je 1992. godina“, kazao je glumac i nastavio:

„Kažu neće biti rata, jer nije isto vreme, ali nešto će biti. Možda sam vam rekao glupu stvar – možda će biti nekih incidenata u Bosni, ali vi to sada znate i samo je pitanje hoćete li i dalje ćutati, kao što se ćutalo o muzičkoj školi u Zenici. Mi smo progovorili o tome i nadamo se da ćete i vi to učiniti. To se dešava, jer nije bilo defašizacije i denacifikacije na ovim našim prostorima. Tek kada iznesemo sav gnoj, sva govna, možda iz tih govana i nastane neki drugačiji svet. Drugačije ne može“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari