Brestovac: Ledena hala je neophodna hokejašima ali i svim Subotičanima 1Uroš Brestovac, foto: J. Patarčić

“Izgradnja ledene hale u Subotici je nešto što je potreba grada i svih građana Subotice”, kaže za Danas Uroš Brestovac, trener Hokejaškog kluba “Spartak”.

Klizališna sezona na otvorenom Gradskom klizalištu u Subotici završena je juče, a priliku da koriste led sportisti, rekreativci i građani imali su nešto manje od tri meseca.

Zbog toga će hokejaši “Spartaka” u narednim danim napraviti kratku pauzu, nakon čega će se za završnicu sezone, u kojoj im predstoji plejof i nekoliko turnira, pripremati suvim treninzima na tribinama i u teretani kako bi održali kondiciju i snagu.

“Paralelno sa tim ćemo jednom ili dva puta nedeljno, koliko to bude bilo moguće i operativno izvodljivo, putovati ili u Novi Sad ili u Mađarsku u Kiškereš, da tamo održimo jedan ili dva treninga nedeljno na ledu”, objašnjava Uroš Brestovac na koji način će se hokejaši pripremati do kraja sezone.

Brestovac: Ledena hala je neophodna hokejašima ali i svim Subotičanima 2
Gradsko klizalište u Subotici, foto: J. Patarčić

Prema njegovim rečima, bez leda se ne može, jer suvi treninzi nisu dovoljni da bi se stekao osećaj za pak, dodavanje, poziciju i sve ostale elemente koji su važni za bavljenje ovim sportom.

Zbog toga, kada imaju led na klizalištu u Subotici, treniraju gotovo svakog dana.

“Realno je da deca u školskom uzrastu treniraju tri ili četiri puta nedeljno, a mi treniramo pet ili šest puta nedeljno, prosto da bismo pokušali ta tri meseca da sustignemo ono što smo propustili na početku sezone i da bismo se što bolje pripremili za ono što nam predstoji, a što nećemo moći da treniramo na ledu”, kaže Brestovac.

Kada je zatvoreno Gradsko klizalište, led imaju na oko 70 kilometara od Subotice, u gradu Kiškereš u Mađarskoj, gde postoji istoimeni hokejaški klub.

Kako objašnjava naš sagovornik, ovo mesto ima zatvorenu halu i klizalište, ali klub nema dovoljno dece, što je otvorilo mogućnost da sa njima postignu sportsko-tehničku saradnju.

“Jedan od glavnih trenera koji tamo radi je Subotičanin, koji je nekada radio u ‘Spartaku’. Došli smo na zajedničku ideju da se napravi jedna fuzija, da dobijemo mogućnosti tamo da treniramo bez finansijske naknade, da ne moramo da plaćamo iznajmljivanje leda, dobijemo dodatne termine samo za našu decu, a s druge strane dobijemo jedno uređeno prvenstvo koje je mnogo jače nego u Srbiji i tamo igramo sa svim mogućim kategorijama takmičarske utakmice”, pojašnjava Brestovac.

Brestovac: Ledena hala je neophodna hokejašima ali i svim Subotičanima 3
Trofeji Hokejaškog kluba „Spartak“, foto: J. Patarčić

Na taj način već u avgustu odlaze na pripreme u Mađarsku, dok u septembru, kada počne škola, mladi hokejaši na treninge idu vikendom.

Kada počne Prvenstvo Mađarske u oktobru, putuju na utakmice i jednom ili dva puta nedeljno treniraju na ledu u Kiškerešu, koje u Subotici nadopunjuju suvim treninzima.

Osim hokejaša, led tokom klizališne sezone koriste umetnički klizači, rekreativci i građani, među kojima najviše deca i omladina koja tokom zimskog raspusta u velikom broju posećuju Gradsko klizalište.

Inicijativa da se ono pokrije i tako postane zatvoreno klizalište koje bi radilo duže od tri meseca postoji godinama, ali uprkos brojnim najavama, do danas nije realizovana.

Ipak, naš sagovornik smatra da otvoreno klizalište ima posebnu draž koju nijedna zatvorena hala ne može da ponudi, jer igranje pod vedrim nebom pruža poseban zimski ugođaj.

Zato rešenje ovog problema vidi u zanavljanju zastarele infrastrukture koje bi produžilo klizališnu sezonu na otvorenom, dok bi izgradnjom ledene hale zimski sport u Subotici dobio mnogo.

“Idealan scenario bi bio da se napravi nova hokejaška hala na drugoj lokaciji koja bi bila prevenstvo namenjena sportistima, u službi građana, a kad bi se nabavile nove mašine koje pokreću i prave led, kao i nove cevi koje se postavljaju na teren, klizališna sezona na otvorenom bi bila produžena sa tri na pet meseci i onda tu posvetiti dodatnu pažnju građanskom klizanju, školicama klizanja, nekim značajnijim turnirima koje će organizovati hokejaši i umetničke klizačice. To bi ceo zimski sport u Subotici podiglo na viši nivo kada bi se dobilo jedno i drugo”, ističe Brestovac.

Time bi se, kako dodaje naš sagovornik, ostvarilo ono što je potreba grada i svih građana Subotice, a istovremeno bi se umnogome olakšalo sportistima.

“To bi nama u ogromnoj meri olakšalo celu organizaciju, funkcionisanje i rad. Mi čak ne moramo da pričamo o tome da bude led cele godine, dvanaest meseci, već pričamo o tome da imamo led osam ili devet meseci godišnje, kao što je u Beogradu i to je više nego dovoljno”, poručuje Brestovac.

Velika zainteresovanost dece

Školica klizanja Hokejaškog kluba “Spartak” ove godine je imala blizu 200 dece koja su naučila da kližu, a jedan deo njih je zadužio opremu i počeo da trenira hokej.

“U Subotici postoji tradicija klizanja i njihovi rodiltelji, bake i deke, imamo i tih starijih generacija koje dovode svoje unuke da kližu, navikli su na to. Klizanje je i zabavno. Deca kada dođu i savladaju prve korake, njima to postane zabavno. Oni vole da budu napolju na otvorenom vazduhu, da ne postoji neko ograničavanje, da mogu slobodno da kližu po ledu. Naravno da mi njih usmeravamo, dajemo im neke vežbe kako i šta da rade, ali opet su slobodni da padnu, da ustanu, da se druže i pričaju”, kaže Uroš Brestovac.

Selekcije U14 i U16 u plejofu

Ove godine dobar rezultat ostvarile su selekcije U14 i U16 koje su na Prvenstvu Mađarske, u fuziji sa Hokejaškim klubom “Kiškereš”, stigle do plejofa.

“Oni imaju šest grupa takmičenja u svakom godištu i u svakoj grupi po osam ekipa. Dakle, pričamo o 40-50 ekipa u jednoj uzrasnoj kategoriji. Naša deca su u kvalifikacijama u septembru i oktobru obezbedila plasman i U16 je igrala u drugoj grupi, a U14 u trećoj grupi. Pričamo o ekipama koje su od 9. do 16. mesta u regularnom delu sezone, da bi sada u plejof obe ekipe ušle u A2 grupu i igraće za ukupan plasman od 13. do 20. mesta u Mađarskoj. To je jako ozbiljan nivo hokeja i to su deca koja će sigurno jednog dana igrati za svoju reprezentaciju”, kaže Brestovac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari