"Bristolci" počinju štrajk glađu za 10 dana 1Foto:Miroslav Dragojević

Iako je Zoran Pašalić, Zaštitnik građana prekjuče izjavio da je struja u Bristolu uključena, ništa se nije izmenilo, struje nema, a medijski pritisak se nastavlja – ukazao je Vlado Đukić, predsednik Udruženja vojnih beskućnika Srbije na današnjoj konferenciji za medije u nekadašnjem vojnom objektu hotelu Bristol.

Kako kaže, pojedini mediji nastavljaju da prenose neistine u vezi stambenog statusa vojnih beskućnika iz ovog hotela, a Pašalić ne odgovara na upućeni imejl u vezi sa izjavom da je struja u Bristolu priključena.

Stanari su dobili agregat, što kako kažu nije trajno rešenje, ali je pomoć za pripremu hrane. Prema rečima Đukića, pošto su oni vojnici, navikli su da jedu iz zajedničkog kazana.

On je ukazao i na to da se najavljeni štrajk glađu „bristolaca“ odlaže prema savetima lekara, jer su u pitanju stariji ljudi, na sedam do deset dana, ali ako se u tom periodu struja u Bristolu ne uključi, oni nemaju više šta drugo da preduzmu i prinuđeni su da stupe u štrajk. Đukić je apelovao na sistem da reši stambeno pitanje vojnih beskućnika.

– Vidite u kakvoj agoniji već godinu dana živimo. Ministarstvo odbrane već godinu dana na nas vrši neviđeni pritisak kako bi pristali na ono što nije po zakonu. Kao što su nam na sastancima pretili, isključili su i struju i lift, toplu vodu, još i vodu da nam isključe i da završe priču. Pored toga na mene si i fizički izvršili pritisak tako što su mi potopili sobu – ukazao je Dragan Stojanović penzionisani zastavnik prve klase i jedan od stanara Bristola.

On objašnjava da je ogroman problem što služba za informisanje Ministarstva odbrane konstantno plasira neistine u saopštenjima za medije.

– Blate nas po medijima kad god hoće, a mi smo stanove otplatili i bili u apsolutnom prvenstvu za dobijanje stanova. Grad je dao 134 stana za naše zbrinjavanje, u čemu je onda problem – u otimanju sto i jednog stana? Ako je to problem nek otmu, ali kako će da nas reše kad imamo zvanična rešenja da smo tu. Ako su sve isključili šta je sledeće – upitao je Stojanović i dodao da iako to Ministarstvo tvrdi da objekat više nije u njihovoj nadležnosti, čak je i ministar policije napisao da je još uvek pripada Ministarstvu odbrane. Stojanović je naglasio da je i ovog puta protiv toga da se u štrajk glađu ne krene odmah.

– Postupak Zaštitnika građana povodom navodnog uključenja struje je skandalozan. Pašalić nama priča jednu priču, napiše nezakonite preporuke, a u medijima priča sasvim treću priču. Zaštitnik građana treba da bude vrlo visoko kotirana funkcija. Takvo ponašanje je nedopustivo – istakao je Stojanović i konstatovao da je izjava povodom uključenja struje cinična.

– Ako je on postavljen da štiti moje ustavno pravo, plaćen od naroda, vrlo dobro, da štiti naše ustavno pravo, a ovako ponaša, onda tu debelo nešto nije uredu, ili je i on pod pritiskom Ministarstva odbrane – konstatuje Stojanović.

Miodrag Kuljanin, pukovnik u penziji, zamolio je Zaštitnika građana da se njima i stanovima više ne bavi.

– Zamolio sam da se Zaštitnik građana i njegovo osoblje ne bavi stanovima više jer je očigledno stao na stranu Ministarstva odbrane, samo molim da nam vrate struju i toplu vodu i da nas puste na miru jer je u toku sudski proces protiv nas. Protiv mene i još pet stanara Bristola. Samo molimo, pošto se trudimo da budemo u skladu sa zakonom, da pustimo sud da kaže da li smo mi u pravu ili oni da nam se omogući jedan normalan život – naglasio je Kuljanin.

Mi ne dobijamo stanove džabe

„Ministarstvo odbrane je slikalo neki stan i napisalo „ovakav stan oni neće da prihvate“. Da razjasnimo, oni ne nude stan već privremeno rešenje – objasnili su vojni beskućnici i dodali da je razlika u tome što stan ostaje njihovoj deci i porodici, a privremeno ostaje Ministarstvu odbrane sa kojim će oni da raspolažu kako hoće. Naša rešenja nisu stavljena van snage, ni jedan dokument koji je potpisao bivši ministar odbrane nije stavljen van snage“, ukazali su stanari Bristola i naglasili da oni ne dobijaju stanove džabe. „Mi želimo da dobijemo ono što nam piše u našim zaključcima i rešenjima a to je zakup na neodređeno vreme, što znači da mi moramo da doplatimo razliku od onoga što smo već uplatili u stambeni fond. Ministarstvo manipuliše u javnosti kada tvrdi „oni hoće stanove džaba“, ljudi, nema nigde ništa za džaba“, ukazuju stanari kolektivnog smeštaja Bristol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari