Vlada nije u mogućnosti da zaustavi novi talas imigracije Rumuna i Bugara koji će najverovatnije početi 1. januara, rekao je britanski ministar za imigraciju Mark Harper.

Prema njegovim rečima, preneo je britanski Telegraf, čak će britanski sudovi odbiti sve mere za proširenje ograničenja koja su za građane, kako list naglašava, „dve bivše komunističke republike“, uvedena kada su se 2007. pridružile EU. Ministar je, međutim, obećao da će imigracija Rumuna i Bugara biti na mnogo nižem nivou nego što je bio slučaj s Poljacima kada se njihova zemlja sa još sedam u istočnoj Evropi pridružila EU 2004.

Britanija je Rumunima i Bugarima uvela „tranzicionu kontrolu“, što znači da u zemlju mogu da dođu samo ako imaju posao i mogu sami da se izdržavaju. Ograničenja prestaju da važe 1. januara, te će građani obe zemlje prvi put imati potpuni pristup britanskom tržištu rada. Kritičari strahuju da će zbog ove promene u Britaniju pohrliti više imigranata da bi dobili socijalnu pomoć i zdravstveno osiguranje. Konzervativni poslanici su rekli da žele da izmene Predlog zakona o imigraciji, koji trenutno razmatra Parlament, te da kontrolu dolaska novih imigranata produže na još pet godina.

„Obavezani smo ugovorima koje je potpisao prethodni saziv Vlade a kojima se kontrola ograničava krajem ove godine“, rekao je Harper.

Upitan da li kontrola može da se produži, ministar je rekao da to nije u zakonskom smislu moguće jer prema ugovorima o pristupanju, kontrole mogu da se produžavaju samo do kraja godine. „Ne bismo čak ni morali da idemo u evropske sudove. Domaći sudovi bi doneli odluku da to nije u skladu sa obavezama koje imamo po ugovorima“. On je, međutim, istakao da Britanija svakako neće imati onoliki priliv imigranata kao što je to bio slučaj prilikom poslednjeg velikog talasa iz istočne Evrope. „Mi smo 2004. bili jedina velika zemlja koja nije imala tranzicione kontrole“, rekao je Harper.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari