Britanija od jeseni nudi starijima od 50 godina četvrtu dozu vakcine protiv kovida-19 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Vlada Velike Britanije saopštila je danas da će četvrta doza vakcine protiv korona virusa na jesen biti ponuđena svim građanima starijim od 50 godina, umesto dosadašnje granice od 65 godina.

Ministarstvo zdravlja objavilo je da je, u priremi jesenjeg plana vakcinacije, prihvatilo savet nezavisnog tela za vakcinaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu, prenosi BBC.

Prema protokolu, četvrta doza vakcine biće data zdravstvenim radnicima, zaposlenima i štićenicima domova za stare, ali i svima koji su stariji od pet godina i imaju neki komorbiditet koji bi ih učinio posebno ranjivim u slučaju infekcije korona virusom.

Većina ovih grupa mogu da dobiju i besplatnu vakcinu protiv gripa. Premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao je da će buster kampanja „zadržati odbranu snažnom tokom jeseni i zime“.

Vakcine su naš izlaz iz pandemije i sada moramo učiniti da nas kovid ne lovi na isti način, rekao je Džonson. Kao i brojne evropske zemlje, Velika Britanija se suočava sa ratom obolelih od kovida, ultra-zaraznih sojeva BA.4 i BA.5, podvarijanti omikrona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari