Britanski Tajms: Patrušev i Bortnikov nagovorili Putina da započne rat 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV / POOL

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev i direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov bili su najveće pristalice oružane invazije na Ukrajinu, efektivno ubeđujući predsednika Vladimira Putina da pokrene operaciju, piše britanski Tajms.

List ujedno objavljuje i odlomke iz predstojeće knjige novinara Ovena Metjuza, za koju autor tvrdi da je zasnovana, između ostalog, na razgovorima sa ruskim zvaničnicima koji su upoznati sa istorijom priprema za invaziju.

Prema autoru, Patrušev, Bortnikov i drugi njima bliski iz ruskih agencija za sprovođenje zakona bili su uvereni u potrebu “preventivnog“ udara na Ukrajinu, tvrdeći da je neophodno spasiti Rusiju od navodno rastuće strateške pretnja sa Zapada.

Viktor Zolotov, direktor Ruske garde, navodno je u razgovoru sa Aleksejem Venediktovim, glavnim urednikom sada zatvorene radio-stanice Eho Moskva, izjavio da „Ukrajina ne postoji“, to je samo teritorija duž koje „granica između Amerike i Rusije“ prolazi.

Među onima koji su direktno pripremali invaziju, pored Patruševa, Bortnikova i samog Putina, označen je i ministar odbrane Sergej Šojgu. Međutim, za njega se kaže da nije igrao ulogu ideologa, već izvođača, koji je u isto vreme ponekad pokazivao oklevanje.

Istovremeno, Patrušev je imenovan za najvažniju ličnost u Putinovom okruženju.

U publikaciji se ukazuje na važnu ulogu izolacije ruskog predsednika nakon početka pandemije kovid-19 – značajno se smanjio krug ljudi sa kojima se Putin konsultovao, a oni koji su verovali u potrebu uspostavljanja kontrole nad Ukrajinom kako bi se da se borili sa Zapadom počeo da čini većinu u krugu oko Putina. Jedan od njih je navodno bio biznismen Jurij Kovalčuk.

Principijelna odluka o ratu doneta je, navodno, krajem leta 2021. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, međutim, dobio zadatak da pokuša da dobije više ustupaka od Zapada kako bi izbegao rat. Sam Lavrov je, navodno, želeo da postigne miran ishod konfrontacije i bio je uveren da to želi i Putin.

Zahtevi Rusije za takozvanim bezbednosnim garancijama, koje je formulisalo Ministarstvo spoljnih poslova u decembru 2021. nisu bili prihvatljivi za Zapad.

Istovremeno, kako ističe Tajms, zapadne diplomate, uključujući britanske, pogrešno su protumačile ove zahteve – smatrali su da Rusija želi da pregovara i ubedi Zapad u potrebu da napravi neke ustupke kao deo kompromisa, dok se u govoru zapravo, radilo se o ultimatumu.

Kako navodi Tajms, većina ruske elite, čak i članovi Saveta bezbednosti, nisu znali za Putinovu odluku da uđe u rat do 21. februara. Putinov sekretar za štampu Dmitrij Peskov, posle početka rata, rekao je u privatnom razgovoru da je većini članova Saveta bezbednosti (među njima, na primer, Lavrov) o predstojećem napadu na Kijev rečeno tek posle sastanka ovog tela, na kome se raspravljalo o priznavanju tzv. “DNR i LNR.

Na samom sastanku Saveta bezbednosti 21. februara – Tajms se ponovo poziva na Peskova – njegovim učesnicima je rečeno da će se sastanak prenositi uživo. A u stvari je kasnije emitovan snimak.

Putinov poziv za početak takozvane specijalne operacije navodno je snimljen 23. februara. Sutradan, rano ujutru, počela je invazija velikih razmera na Ukrajinu.
Predstavnici ruskih vlasti još nisu komentarisali ove navode Tajmsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari