Brnabić: Digitalizacija jedan od prioriteta Vlade, pandemija pokazala da je odluka ispravna 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas na Forumu „Pristupačna Evropa: IKT za sve“ da je tokom poslednjih nekoliko godina digitalna transformacija bila jedan od prioriteta njene vlade, a da je pandemija korona virusa dokazala da je odluka o okretanju ka inovacijama i digitalizaciji bila ispravna, možda i presudna.

Brnabić je naglasila da je vlada koju vodi, shvatila digitalizaciju kao neophodnost i način da se ponude bolje javne usluge, kvalitetnije obrazovanje, konkurentnije tržište rada i atraktivno poslovno okruženje, kao i da trenutna tehnološka revolucija donosi do sada nevidjene promene u načinu života i rada, bez presedana, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Napredak u toj oblasti, takođe je, prema njenim rečima, omogućio brzi odgovor na krizu koju je izazvala pandemija, što je ujedno bilo ključno za uspešno pokretanje kampanje imunizacije protiv korona virusa.

Zahvaljujući tome, dodala je premijerka Brnabić, Srbija danas ima drugu najvišu stopu vakcinacije u Evropi, posle Velike Britanije.

Ona je istakla da država apsolutno stoji iza digitalne agende, ali i da ima odgovornost da obezbedi da svi njeni gradjani imaju koristi od tih napora, jer brzim napretkom tehnologija rizici od socijalne isključenosti imaju tendenciju da se umnožavaju, utičući na najugroženije kategorije u društvu.

Ukazala je da u tom kontekstu, Vlada Srbije nastoji da obezbedi dva osnovna preduslova – digitalnu pismenost i digitalnu povezanost za sve gradjane.

Premijerka Srbije osvrnula se i na reforme obrazovnog sistema kroz digitalizaciju škola, sa ciljem da se taj proces, uvođenjem digitalnih udžbenika i digitalnih učionica, završi do kraja 2022. godine.

Brnabić je dodala i da je Srbija bila među prvim evropskim zemljama koje su uvele kodiranje i programiranje kao obavezne predmete u osnovnim školama, dok je krajnji cilj uvođenje širokopojasne mreže za 99 odsto domaćinstava do 2025. godine.

Podsetila je da je prošle godine usvojena Strategija unapredjenja položaja osoba sa invaliditetom, koja se naročito fokusira na pristupačnost informacija i pomoćne tehnologije.

S tim u vezi, navela je, vlada radi na kreiranju nove e-usluge koja će umnogome olakšati i ubrzati proces apliciranja za parking nalepnice i parking mesta za osobe sa invaliditetom.

U medjuvremenu, vlada je preporučila svim lokalnim samoupravama da produže rok važenja parkinga za osobe sa invaliditetom do kraja ove godine, rekla je Brnabić.

Uz podršku Međunarodne telekomunikacijske unije, pripremljena je Nacionalna IКT studija pristupačnosti, koja će uskoro biti objavljena, kazala je ona, precizirajući da će ova studija omogućiti da se mapiraju i stvore sistemska i održiva rešenja koja će omogućiti napredak, tako da nijedan gradjanin ne bude izostavljen iz koristi koje donosi tehnologija.

Saradnja vlade i ITU postavlja temelje za buduće korake koji treba da dovedu do potpuno inkluzivnog društva, zaključila je Brnabić.

Na otvaranju foruma „Pristupačna Evropa: IKT za sve“, u organizaciji Evropske komisije i Medjunarodne telekomunikacijske unije, a u okviru predsedavanja Portugala Evropskim savetom, obratile su se i evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali, portugalska ministarka za modernizaciju državne i javne uprave Aleksandra Lejtao i direktorka Međunarodne telekomunikacijske unije za razvoj Dorin Bogdan.

Direktorka Bogdan je potencirala da je Srbija jedna od malobrojnih zemalja koja se sistemski bavi pitanjem digitalne pristupačnosti i izrazila želju Ujedinjenih nacija da s njom nastavi saradnju u ovoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari